Минеков дава ремонта на „Ларгото“ на Кьовеши

12:05, 08 юни 21 / Политика 25 2710 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Служебният министър на културата Велислав Минеков ще сезира европейската прокуратура за ремонта на „Ларгото“. Причина за това е изчезването на близо 4,5 млн. лв.

На пресконференция днес Минеков цитира секретен доклад на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), в който има и препоръки - „да се търси отговорност от трима министри и един кмет“.

Ремонтът на Ларгото и реставрирания античен комплекс приключи през 2016 г. Проектът стана злополучен, след като Министерството на културата изтърва срока, за да получи неустойка от близо 750 хил. лева за забавеното строителство, а и роди редица допълнителни ремонти. Освен това създаде и огромен скандал около министъра Боил Банов, известен като „Ало, Банов съм“.

Служебният министър ще сезира не само нашата прокуратура, но и новата европейска прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши, защото има съмнения какви ще са резултатите от проверкта на родното обвинение.

„Имам съмнения какъв ще бъде резултата с нашата прокуратура, но много скоро, според мен, тази прокуратура ще се задейства на сериозни обороти“, заяви Минеков.

Още сигнали до европейската прокуратура

Създаването и ремонтът на Галерия „Квадрат 500“ също ще бъдат обект на проверка от страна на европейската прокуратура.

„Още средства са използвани в нещо, което определям като бутафория – това е имитационната крепост в местността Яйлата. Похарчени са 1,6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза Минеков. Той допълни, че това е спряло проучванията в местността.

„Изобщо ще информирам европрокуратурата за още много неща, които са се случвали, особено с евросредства“, допълни Минеков.

Проверки в НДК

Министерството на културата ще започне пълна финансова проверка в НДК. „До 1 януари загубата на НДК е 86,5 млн. лв. Как ще покрием тази загуба? Дали това не е опит за приватизация? Министерството на културата ще нареди пълна финансова проверка, ще търсим какви са причините, защото това е повече от половината субсидия, с която разполага министерството. Няма да позволя приватизация на НДК. Това няма да се случи“, обяви Минеков.

Той заяви, че ще провери и как централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда, принадлежаща на НДК, на символични цени.

„Националният дворец можем ли да го определим като Партиен дом, не само на бившата партия ръководителка, но и на други партии, които са се възползвали от комичен наем? Трябва ли, по тази логика, дворецът на културата да приеме всички партии в държавата?“, пита Минеков.

Какво общо има културата с партия ГЕРБ. Можем ли да кажем, че това е част от правителство на насилието и директорите на НДК са били помолени да се съгласят? Тези директори могат да бъдат сплашвани както от министъра на културата, така и от премиера“, направи предположение министърът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама