Миню Стайков осъди България в Страсбург

12:48, 08 юни 21 25 2243 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Подсъдимият бизнесмен Миню Стайков е бил обект на прекомерно дълго задържане, отсъди Европейския съд по правата на човека. Той излезе от ареста през февруари т.г. след 2 г. под стража.

Маринела Арабаджиева и Миню Стайков се кандидатират за депутати

В решението, публикувано днес, се посочва, че „липсват достатъчни основания за удължаването на задържането на жалбоподателя отвъд първоначалния период на криминалното разследване“.

В същото време, решението не води до плащане на обезщетение от страна на България. В него се посочва, че представителят на ищеца е представил остойностено предложение за извънсъдебно споразумение, но не и конкретен иск за справедливо обезщетение на съдебна фаза, съобщава bTV.

„Освен това, като има предвид конкретните обстоятелства по настоящото дело, Съдът не открива никакви убедителни съображения, които да налагат присъждането на справедливо обезщетение“, пишат от съда.

Делата срещу Стайков

През 2018 г. на Стайков, сина му Стайко Стайков и още шестима души бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група. Според прокуратурата те са организирали производството на цигари в нелегални фабрики и са ги разпространявали на черния пазар. 

Срещу бизнесмена има и второ дело от края на 2019 г. По делото Стайков е обвиняем заедно с още 5 длъжностни лица от Държавен фонд „Земеделие“ за злоупотреба със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

След над две години в ареста, през февруари т.г. му бе разрешено да се прибере у дома с електронна гривна за следене заради влошеното му здравословно състояние.

Преди няколко седмици за Стайков се заговори отново, след като агробизнесменът Светослав Илчовски обяви, че му бил показван клип със сексуални гаври с известен бизнесмен-арестант и намекна, че става дума за Стайков. Той пък отрече с думите, че няма сестра.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама