На коя родина служи ДПС?

18:00, 08 юни 21 / Политика 25 4433 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На коя родина служи ДПС - въпросът периодично изплува в публичното пространство и отново стана актуален само няколко дни преди старта на предизборната кампания за вота на 11 юли.

Конкретният повод е посещението на лидера на партията Мустафа Карадайъ и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Проведена без медийно присъствие, срещата у нас бе отразена някак помежду другото. Единствената информация за нея дойде от едно кратко и лаконично съобщение от пресцентъра на ДПС, което на практика само ни информираше, че Ердоган и Карадайъ са разговаряли, но не разкриваше нищо от това какво са си казали.

Ердоган очаква повече от ДПС на изборите в България

За казаното от Карадайъ пред турския президент обаче научаваме от медиите в южната ни съседка. В публикация на Анадолската агенция лидерът на ДПС казва пред председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп следното: „Тази земя (Турция - б.р.) е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Останахме там (в България - б.р.) след Османската империя, нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи“.

До момента от ДПС не са излезли с официална позиция дали Карадайъ е цитиран правилно. Днес зам.-председателят на партията Ахмед Ахмедов представи друга интерпретация на думите на Карадайъ. „Както нашият лидер казва: „България е нашата родина“, заяви той в ефира на БНР.

Темата коментира и президентът Румен Радев, който подчерта, че България има една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани, без да ги разделя по етнос и следва и политическите партии да не го правят.

„Мисля, че лидерът на Движението за права и свободи следва да преосмисли понятието Родина и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание, да спазва българската Конституция, където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа“, заяви държавният глава.

Той посочи също така, че отношенията между България и Република Турция са изключително важни и напомни, че страната ни винаги е работила активно за тяхното развитие. „Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник и тези отношения трябва да се развиват на основата на равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела“, подчерта президентът.

Патриотичната коалиция ВМРО, „Воля“ и НФСБ са възмутени от думите на лидера на ДПС и организират протест пред централата на партията в сряда по обяд.

„Изкaзвaнeтo нa Кaрaдaйъ e нaциoнaлнo прeдaтeлcтвo и квaлифицирaн cъcтaв пo cмиcълa нa Нaкaзaтeлния кoдeкc… Пoдoбни изкaзвaния, придружeни и c щeдри oбeщaния зa удвoявaнe нa глacoвeтe зa ДПC в Турция, пo нacтoявaнe нa eдин диктaтoр кaтo Eрдoгaн, ca oпacни зa eтничecкия мир и ca прякa нaмeca във вътрeшнaтa пoлитикa нa cтрaнaтa ни“, се казва в позиция на коалицията. Те призоваха „вcички чecтни, дocтoйни и рoдoлюбиви бългaри“ дa ce приcъeдинят към протеста.

Темата за вота в Турция е особено чувствителна за патриотичните организации, след като последните промени в Изборния кодекс премахнаха ограниченията за изборни секции в страната. Данните до момента показват, че най-много заявления за гласуване на предстящите предсрочни избори в чужбина са подадени именно от българите в Турция - 11 000.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама