БСП излиза на протест в защита на районните съдилища

15:35, 09 юни 21 / Политика 25 2208 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

БСП излиза на протест в защита на районните съдилища. Левицата се обяви против предложението на Висшия съдебен съвет районни съдилища страната да се превърнат в териториални.

Припомняме, че Пленумът на ВСС взе решение за радикална промяна в системата на съдилищата. Тя предвижда повечето районни съдилища да станат териториални отделения и да разглеждат сравнително леки дела, които се решават бързо. Останалите граждански, търговски и наказателни дела ще бъдат разглеждани на първа инстанция от окръжните съдилища. Те ще се произнасят и като втора инстанция по оспорени решения на районните съдилища.

Днес лидерът на социалистите обяви готвените промени за „нескопосани“ и „ненавременни“, тъй като ще затруднят достъпа на гражданите до съдебната система.

По думите ѝ решението ще остави без правосъдие 480 хил. българи в райони като Кърджали, Смолян, Видин и Враца.

„Това предложение е нескопосано и ненавременно. Най-малкото, защото то изисква промени в над 20 закона...Не може такова нещо да се прави в отсъствието на парламент“, заяви Нинова, цитирана от bTV.

От думите ѝ стана ясно, че служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов също не подкрепя реформата.

Протестите досега

Юристи вече излязоха на мълчаливи протести в цялата страна срещу готвените промени. Висшият адвокатски съвет и Съюзът на съдиите сигнализираха, че реформата ще отдалечи съдилищата от хората, без обаче да подобри качеството на правораздаването. Има съмнения, че самото правораздаване ще става дори по-бавно, отколкото е сега.

Омбудсманът Диана Ковачева също се обяви против промените.

От ВСС все още не са коментирали недоволството на юристите. Очаква се утре служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов официално да представи и своето мнение по казуса.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама