Полфрийман осъди България в Страсбург

16:23, 09 юни 21 25 2561 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Джок Полфрийман е осъдил България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи адвокатът му по делото Адела Качаунова, цитирана от БТА. Според съда австралиецът е станал жертва на нечовешко и унизително отношение в Софийския централен затвор

Джок Полфрийман е напуснал България

През 2007 г. Полфрийман беше осъден за убийството на студента Андрей Монов.

Делото, заведено от Полфрийман, е заради нанесен побой от надзиратели в затвора през 2013 г. Тогава потърпевши са били група чужденци, сред които и той.

Държавата ни е осъдена, защото не е обяснила от какво са нараняванията на Полфрийман, както и защото не е разследвала ефективно случая.

Джок Полфрийман: Българските затвори имат потенциала да променят престъпниците

България трябва да заплати на Полфрийман обезщетение от 5200 евро, но парите ще отидат при родителите на студента Андрей Монов, за чието убийство Джок Полфрийман беше осъден и изтърпя наказанието си, но все още изплаща кръвнина на близките.

Припомняме, че Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора през 2019 г., след като излежа близо 12 години от присъдата си. Той беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Решението на съда за предсрочно освобождаване на Полфрийман предизвика вълна от възмущение в българското общество.  

Прокуратурата се опита да възобнови делото, но Върховният касационен съд отхвърли искането. След освобождаването му от затвора Полфрийман бе преместен в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци и му бе наложена забрана да напуска България. Тя бе отменена от съда в края на миналата година. В края на март стана ясно, че австралиецът е напуснал България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама