Трифонов: Нещо не е наред с медиите

17:06, 09 юни 21 / Политика 25 2051 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Нещо не е наред с медиите. То отдавна не е наред, все пак сме на 112-о място по свобода на словото, но ме изумява фактът, че медиите продължават да се държат неадекватно на фона на новата реалност. Това написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във Facebook.

Той припомни разкритията на здравния министър за търговия с органи в болница „Лозенец“. „И това е ставало със съдействието или бездействието на държавата в лицето на изпълнителната власт и службите. Въобще дали може да си го представите това? Аз лично не мога. Всичко това прилича на някакъв игрален филм за мафиоти или пък на документален филм за някоя страна от Третия свят. Но то не е филм. Не е и нещо, което се е случило в Пакистан. То е нещо, което касае страна член на Европейския съюз. И какво правят медиите в България? Правят журналистическо разследване по случая, търсят замесените, търсят донорите, търсят истината за болницата? Нищо подобно. Занимават се с пенсионирането на иначе толкова симпатичния проф. Тодор Кантарджиев. Там е техният фокус в сектор „здравеопазване”, там се раздават медиите. Другото е тема „табу”, посочи Трифонов.

Смяна на ръководството на болница „Лозенец“ заради незаконни трансплантации

Лидерът на „Има такъв народ“ припомни и разкритията на министъра на културата за злоупотреби с публични средства, касаещи милиони левове. „Апропо, стана ясно и за още едно „изчезване” - още през 2009 г. 16-ия и 17-ия етаж на административната сграда на НДК документално са се отделили и „изчезнали” от НДК, за да станат офиси на ГЕРБ и да нямат нищо общо с НДК. Само да припомня, че правителството на Бойко Борисов взе решение партията на Бойко Борисов да не плаща никакъв наем за ползването на тези два етажа и така тя да спести стотици хиляди левове“, припомни той.

И какво правят медиите? Правят журналистически разследвания по разкритията? Търсят истината? Нищо подобно. Фокусът пак е на друго място. И той е в умишлено създадения скандал по оста Кошлуков - Минеков. Скандал, раздут от самия генерален директор на БНТ. Емил Кошлуков, вместо да изпраща писма на международни институции и на послушната СЕМ, за да се прави на репресиран, да отговори защо обществената телевизия прекъсна програмата си, за да предава брифинг на партия ГЕРБ. И най-вече - като генерален директор да направи така, че националната телевизия да заработи в полза на обществения интерес  - да търси истината за това, което се е случвало и случва в държавата, и да информира адекватно българските граждани. И понеже знам, че няма да го направи, той просто трябва да се махне от БНТ“, категоричен е Трифонов.

Минеков дава ремонта на „Ларгото“ на Кьовеши

По думите му това са само два примера за това как медиите не се фокусират върху истински важните теми. „Защо това е така? Един от отговорите е, че през последните няколко години въпросните медии съучастваха в  чудовищните деяния на властта. Независимо дали пряко или чрез мълчанието и послушанието си. Но съучастваха. А кога медиите ще възвърнат свободата си - това си зависи най-вече от тях. От друга страна съм уверен, че България най-после ще има политици, които няма да пречат на медиите да са свободни“, посочи Трифонов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама