Пилотът на падналия изтребител не е оцелял

17:45, 10 юни 21 25 3075 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Военният пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал при катастрофата на изстребителя по време на учението над Черно море, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Военният министър Георги Панайотов заяви в ефира на bTV, че въпреки това операцията ще продължи до откриването на останките на самолета и черната му кутия. Ако до четири дни тя не бъде открита, информацията ще бъде унищожена от морската вода.

От военното ведомство обаче не посочват дали е открито тялото му или заключението е констатирано след направения ДНК анализ на биологичния материал, който по-рано бе открит. 

Припомняме, че днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи, че сред намерените останки на падналия в Черно море изтребител е открит биологичен материал, който бе предоставен за ДНК анализ. Открити са били още част от спасително оборудване и отломки от машината.

В момента сме в надпревара с времето. Първо е необходимо да има благоприятни метеорологични условия. Морската среда е агресивна и продължителният престой на черната кутия във вода не е желателен. Колкото по-бързо я извадим, толкова по-голям е шансът информацията в нея да бъде използваема“, каза той. Фирми и организации от морския бранш са предложили безвъзмездна помощ за търсенето.

Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза „Граф Игнатиево“, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел. В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“. Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. 

По-рано военният министър отбеляза пред БНТ, че вероятно инцидентът е станал внезапно, тъй като майор Терзиев не е докладвал за каквито и да било проблеми, не е опитал да осъществи връзка с командването, не е съобщил за катапултиране.

Военен самолет падна в морето край Шабла, издирват пилота

Майор Валентин Терзиев е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Екипът на Topnovini.bg изказва своите най-искрени съболезнования към роднините и близките на пилота. Поклон пред светлата му памет!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама