Лаура Кьовеши се срещна с Янаки Стоилов и Иван Гешев

21:30, 10 юни 21 25 2787 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристигна в България. 

Тя се срещна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов в ресорното ведомство. Пред bTV той обясни, че двамата са се видели още на съвета на министрите тази седмица. По думите му основната тема на посещението ѝ са незаетите 6 места на делегирани прокурори от България.

По-късно Кьовеши разговаря и с главният прокурор Иван Гешев в Съдебната палата, съобщиха от прокуратурата.

Той е изразил увереност в бъдещото успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между двете прокуратури. „С европейския главен прокурор - г-жа Лаура Кьовеши обсъдихме предизвикателствата пред магистратите в борбата срещу организираната престъпност, корупцията и злоупотребите с европейски средства“, написа Иван Гешев в своя профил в Twitter. Той я поздрави и във връзка с официалния старт на работата на Европейската прокуратура.

Това е втора среща на Кьовеши - Гешев, след като те вече разговаряха след избора на Гешев за главен прокурор.

Лаура Кьовеши е на двудневно посещение в страната ни. Програмата ѝ не е официално обявена, но се очаква Кьовеши да се срещне и с четиримата делегирани прокурори от България, одобрени от Европейската прокуратура.

Европейската прокуратура започва работа

Срещите ще бъдат работни и не е предвидено на тях да присъстват медии. Очаква се Лаура Кьовеши да даде пресконференция в петък на обяд. На нея ще стане ясно какви са основните акценти във визитата ѝ у нас.

Посещение на фона на протести

Посещението на Кьовеши у нас идва в момент на протести срещу главния прокурор. Именно за това днес тя е влязла в Съдебната палата през задния вход, няма информация с кого се е срещала. 

Снощи недоволни граждани, неправителствени организации и представители на няколко партийни формации спряха движението на трамваите около Съдебната палата. 

Дежавю: След нахлуването в МВР, отново протести срещу Гешев

Близо до изградения прoтестен палатков лагер беше организирана и подписка за оставката на Иван Гешев. Недоволните настояват за цялостно реформа в съдебната система и за преструктуриране на прокуратурата.

Днес за втори ден протестиращите срещу главния прокурор блокираха символично входовете на столичната Съдебна палата, за да не допуснат Иван Гешев да влезе в сградата. Демонстрантите отидоха и до Висшия съдебен съвет, който днес проведе редовното си заседание. Те настояват за оставките и на съдебните кадровици, които през ноември 2019 избраха Иван Гешев за обвинител номер едно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама