По слогана ще ги познаете

12:30, 10 юни 21 / Новият парламент 25 3310 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Предизборната кампания по време на пандемия лишава партиите от масови събития, митинги и концерти. За това особено важни се оказват посланията. Доколко обаче избирателите се „хващат“ на обявените слогани не е съвсем ясно, но по тях можем да познаем коя партия къде смята да се позиционира. И накъде да развива държавата, ако влезе в парламента, разбира се.

Няма вече „Работа, работа, работа“ 

ГЕРБ официално остави зад гърба си станалия емблематичен слоган „Работа, работа, работа“. Той беше използван на предишните парламентарни избори, но за предстоящата кампания партията избира ново мото. Така вместо да „работят“, управляващите през последното десетилетие са решили да сложат „Ред в хаоса“. „Нашият основен опонент на тези избори ще бъдат хаосът и безвластието, които са в тази сграда и отсрещната (бел. ред – Министерски съвет и президентството)“, каза Тома Биков.

Вероятно от ГЕРБ имат предвид „хаос“, създаден от краткия живот на 46-ия парламент и служебното правителство на президента Румен Радев, защото иначе именно те основно ръководеха държавата през последните десет години.

Ако се върнем назад във времето, ще видим, че партията на Бойко Борисов почти винаги е залагала на идеята за работа. Сред предишните ѝ слогани се отличават „Работим в интерес на гражданите“, „Стабилна България. Време е“, „Реални решения“ и „България няма време за губене“.

БСП отново се „грижи“

От своя страна, от партията столетница са решили да заложат на малко по-многословен от основния си конкурент слоган - „Сигурност в промяната с грижа за теб“. Без да претендираме за разбирачи в сферата, можем да кажем, че мотото е сложно и на човек му е нужно да го прочете няколко пъти, за да го разбере.

Но ако трябва да го разтълкуваме, то от него се разбира, че от БСП вероятно вече са спокойни, че ГЕРБ е детронирана от властта и предлагат с какво да бъде заменен моделът „Борисов“. „Тръгваме организирани и подготвени за тези избори с две цели - промяна и стабилност“, коментира преди време лидерът Корнелия Нинова.

За миналите избори партията бе избрала далеч по-ясното послание: „С грижа за хората“. Тогава обаче се чуха обвинения, че БСП го е „откраднала“ от предишно мото на ВМРО.

„Демократична България“ отприщва потенциала на родината

Историята на „Демократична България“ също помни случаи със скандали около слогани. За миналия вот девизът на обединението „Да си върнем България“ предизвика гнева на „Атака“. Тогава партията на Волен Сидеров ги обвини в кражба на партийния си слоган. От там дори заявиха, че ще си търсят правата в съда.

Сега „Демократична България“ са избрали три думи, превърнали се в емблема на протестите от миналото лято: „Свобода. Законност. Модернизация“. Лозунгът звучи като негативна оценка на постигнатото дотук и на темповете, с които страната се движи, откакто членува в ЕС. „Свободата, законността и модернизацията ще отприщят потенциала на нашата родина. Това е разбирането ни за дълг и патриотизъм. Нашата България е Демократична България“, посочват от обединението. От там се обявяват за рестарт на правовия ред и радикална модернизация.

Божков зове за справедливост

Партията на Васил Божков „Българско лято“ ще се яви за първи път самостоятелно на изборите и е избрала за лозунг: „Справедливост за всеки“. Това кореспондира с призивите на бизнесмена с 19 обвинения, живеещ в Дубай, за справедлива съдебна система, за да може да се върне в България.

Идва времето за справедливост. Справедливост за всички. Без компромиси. Съд и затвор за виновниците за третата национална катастрофа. Страхът и отчаянието са основните им оръжия. Народът ни обаче е силен и вече е буден. Ние сме силата”, каза Божков по време на учредяването на формацията.

Понякога и името е слоган...

Другите партии и формации, сочени за основни претенденти за парламента - „Има такъв народ“, ДПС, „Изправи се! Мутри вън!“, както и патриотичното обединение на ВМРО, НФСБ и „Воля“ все още не са обявили официални слогани за предстоящата кампания.

Може да припомним, че на миналия вот ДПС ударно призова за „Рестарт на държавата“ – тогава партията направи паралел между изборите през 2021 г. и голямата промяна, която настъпи след 1989 г. Голяма е вероятността и този път посланието им да е нещо подобно.

А пък патриотите винаги са залагали на родолюбието, семейството и традиционните ценности. Едва ли ще сбъркаме, ако предложим, че и сегашният им лозунг ще е нещо подобно на „България над всичко“.

Колкото до „Изправи се! Мутри вън!“ – на тях май-май името им само по себе си е лозунг. Същото може да се каже и за формацията на Слави Трифонов, която първо беше замислена като „Няма такава държава“, но в последствие стана „Има такъв народ“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама