Над 40 години в очакване: Детската болница е в ръцете на служебното правителство 

12:25, 11 юни 21 25 2372 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

През 1978 г. Тодор Живков прави първата копка на голяма детска болница, днес, 43 години по-късно такава все още няма. Строежът пустее в кампуса на Медицински университет – София, а България продължава да е една от малкото страни без детска болница. 

Десет задачи към децата, които управлението на Борисов не изпълни

Проблемът през годините неведнъж бе повдиган, но после отново се замиташе под килима. След години обещания до решение все уж се стига, но само на думи. Преди близо година бившият вече премиер Бойко Борисов обеща, че старата и недостроена сграда на Националната детска болница ще бъде съборена, а на нейно място ще бъде построена нова. Това обаче все още не се случва. Причината - сключен договор с фирмата изпълнител „Главболгарстрой“, в който е заложено, че тя трябва да направи реконструкция, а не нов строеж. Той е на стойност 78 млн. лв. и бе подписан през април 2020 г. въпреки острите критики срещу липсата на добро техническо задание и възлагането на строителството на инженеринг. Това означава, че строителят трябва и да проектира, и да изпълни строителството. 

Министър Ангелов: Новата детска болница ще е в нова сграда

Така реално ябълката на раздора - дали да бъде използвана конструкцията в двора на Александровска болница или да се строи наново другаде остава на дневен ред.

Именно за това лекари, архитекти и граждани внесоха петиция , подписана от над 57 000 души, в администрацията на президентството, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването. Тя е организирана от гражданска инициатива „За истинска детска болница“. С нея те настояват да бъде прекратен договорът за реконструкция на стария строеж в двора на Александровска болница и да се създаде ново модерно детско лечебно заведение, което да отговаря на всички съвременни нужди и изисквания. От инициативата изразяват и притеснение относно конструктивното състояние на предвидения за реконструкция корпус в двора на лечебното заведение. 

Националната детска болница трябва да е готова за 42 месеца, съобщи проф. Константинов

Те посочват, че след изискани отговори от институциите по Закона за достъп до обществена информация, са разбрали, че изоставеният строеж в Александровска е незаконен. Необходими са били „тежки и дълги административни процедури“, за да може да бъде завършен. За него архитектите предупреждават, че сградата е в разрез с общия устройствен план на София. Общо 9 от 12 етажа не отговарят на изискванията и се налага да бъдат разрушени и изградени наново, но върху почти 40-годишните стари основи.

Това значи, че държавата потвърждава всички аргументи срещу изоставения строеж, които Гражданската инициатива изложи преди повече от година. Въпреки това продължава да се напъва да завърши стария скелет, дори и след като се налага да разруши 75% от него. Единственият аргумент за това е посочен в кореспонденцията между ведомствата – да бъде изпълнен сключеният договор с изпълнителя“, пишат от „За истинска детска болница“.

Горещият картоф е прехвърлен в ръцете на служебното правителство

След години спорове и прехвърляне на отговорността горещият картоф се озова в ръцете на служебното правителство, което има само месец да реши проблема. От „За истинска детска болница“ искат от тях да задвижат започването на процеса по изграждане на модерна сграда. Настояват и да се прекрати незабавно сключеният договор за реконструкция, да се осигури прозрачност чрез учредяване на Обществен съвет към „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, както и да се направи задълбочен анализ за нуждите на детското здравеопазване. Според тях трябва да има и качествен инвестиционен проект, ясни критерии за избор на строител и да се обезпечи бъдещата педиатрия с квалифицирани и мотивирани лекари и медицински персонал.

Имат ли бъдеще реформите за правата на децата в следващия парламент?

От инициативата твърдят, че държавата може да прекрати договора без неустойки, но не иска да го направи. „Не иска и да признае какъв е нейният интерес от национална болница, която е остаряла и негодна още преди да бъде построена. Заложници и жертви на този интерес са българските деца. Над тяхното здраве са поставени интересите на търговското дружество, посочено за изпълнител на строежа“, пише в петицията.

От служебното правителство все още не са коментирали темата. Ако обаче и те не задействат процедурата, горещият картоф ще се прехвърли на следващото управление. А дотогава сградата ще пустее и деца със сложни диагнози ще продължат да обикалят от клиника в клиника, за да бъде установена тяхната диагноза…

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама