Китайският марсоход си направи селфи на Червената планета

14:05, 13 юни 21 / Любопитно 25 2398 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Китайският марсоход „Чжужун” изпрати на земята поредица от изображения от повърхността на Червената планета, включително изображение на себе си, съобщи ВВС.

Шестколесният робот, кръстен на митологичния бог на огъня, кацна на марсианската равнина Утопия на 14 май, постави безжична камера на земята, измина 10 метра на юг и направи снимка. Вдясно от „Чжужун” има платформа със спирачни ракети, чрез които марсоходът направи меко кацане. Знамената на Китайската народна република се виждат ясно както на „Чжужун”, така и на платформата.

Мъск: До 2050 г. може да имаме колония на Марс

Втората снимка показва само платформата за кацане. Може да се види рампата, по която марсоходът е слязъл на повърхността, и следите, оставени от него по време на завиване в прахта.

Третата снимка показва панорама на хоризонта, както изглежда от мястото за кацане.

Обширната равнина Утопия (Utopia Planitia) се намира в северното полукълбо на Марс. Изображенията бяха представени от Националната космическа администрация на Китайската народна република на събитие в чест на успешното продължаване на мисията.

Китайски космически апарат успешно се приземи на Марс

Ресурсът на самоходната сонда е проектиран за 92 земни или 90 марсиански дни. „Чжужун” изглежда много подобен на американските марсоходи Spirit и Opportunity. Тежи 240 кг. Камерите и навигационните устройства са инсталирани на висока мачта. Още пет устройства са предназначени да изследват почвата и околната среда като цяло, включително марсианското време.

Подобно на по-модерните марсоходи на НАСА „Любопитство” и „Постоянство“, „Чжужун” е оборудван с лазер за пробиване на скали за определяне на химичния им състав. Снабден е и с радар за подпочвени ледове, подобен на този, монтиран на Perseverance, пише БГНЕС.

Университетът на щата Аризона публикува цветна снимка на „Чжужун”, направена от орбита на Марс от спътника на НАСА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама