ЦИК ще подготви екип програмисти, който да поддържа софтуера на машините

17:19, 12 юни 21 / Новият парламент 25 2713 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Преговорите с новата фирма продължават по друга процедура, обществената поръчка с пряко договаряне е спряна. Логистиката и софтуерното обслужване на 9600 машини, закупени през февруарим са предмет на нова процедура, чиито преговори са започнали днес. Това заяви пред NOVA NEWS говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му 4,350 млн. е максималната цена по договора със „Сиела Норма“. Те са за софтуерна подготовка за два вида избори – парламентарни и местни. Също и за логистиката в страната и извън нея. „Машините са пломбирани със софтуер за изборите, а някой се е опитал да я манипулира, тя ще бъде разпломбирана. Не е възможно да се използва машина, обект на вмешателство - ако това се е случило, тя ще се изключи“, каза говорителят на ЦИК.

Нова фирма предлага на ЦИК да достави машини

ЦИК и „Смартматик“ преговарят за допълнителните 1500 машини, „Сиела Норма“ няма да бъде посредник. Доставчикът ще бъде директно „Смартматик“. Ще бъде подготвен екип програмисти, който да поддържа софтуера на машините, това ще се случи най-рано за президентските избори", обясни Томов.

Според него в най-лошия случай няма да достигат 50 машини, остава обаче проблемът за осигуряване на втора машина в най-многолюдните секции. А най-вероятно такива с 301 или 302 избиратели ще останат без втора машина за гласуване.

Томов разкри, че ще има извадково броене на отрязъците от хартиените бюлетини, за да се види дали има нарушения при машинното гласуване.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама