При няколко масови стрелби в САЩ бяха убити петима и ранени десетки

10:29, 13 юни 21 / Свят 25 2734 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

При серия от масови стрелби в четири щата на САЩ вчера са убити петима души, а най-малко 34 са ранени, съобщиха американските власти, цитирани от световните агенции, предаде БТА. Тези инциденти породиха тревоги, че изблиците на насилие в САЩ, свързано с огнестрелни оръжия, може да зачестят в условията на пандемия с идването на лятото и облекчаването на антиковидните ограничения, позволяващи на хората да общуват по-свободно, отбелязва Асошиейтед прес.

В столицата на щата Тексас - град Остин бяха ранени 14 души, след като двама мъже открили стрелба един срещу друг в оживен централен район на града. По-късно полицията съобщи, че е арестувала един от заподозрените за стрелбата и все още издирва другия.

В Чикаго, щата Илинойс, една жена бе убита, а девет души бяха ранени, когато двама мъже открили стрелба срещу минувачи на тротоар в квартал "Чатъм", в южната част на града. Двамата извършители са избягали от местопрестъплението и все още се издирват.

В Савана, щата Джорджия, полицията съобщи, че един мъж е бил убит, а седем души ранени при масова стрелба в петък вечерта. Двама от ранените са деца на 18 и 13 години.

Неизвестен извършител откри стрелба вчера в град Кливланд, щата Охайо, при която бяха убити трима души, а четирима ранени, съобщи телевизия "Фокс нюз", позовавайки се на полицейски източници, цитирана от ТАСС. Един от простреляните починал на място, а шест души били хоспитализирани, от които двама починали.

На фона на тези трагични инциденти в САЩ бе отбелязана петата годишнина от масовата стрелба в нощен клуб на ЛГБТ-общността в град Орландо, щата Флорида, отнела живота на 49 души. Американският президент Джо Байдън, който е на дипломатическа обиколка в Европа, каза по повод годишнината от кървавата драма в нощния клуб "Пулс", че ще подпише закон за обявяването му за национален мемориал. Президентът каза, че "поддържа връзка със семействата на жертвите и с оцелелите".

Байдън изтъкна, че страната трябва да направи повече, за да намали насилието, свързано с огнестрелни оръжия, като забрани продажбата на автоматични оръжия и премахне вратичките в регулациите, позволяващи на купувачите на оръжие да заобикалят проверките за издаване на разрешителни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама