Как да помогнем на костенурка в беда?

11:16, 13 юни 21 / Любопитно 25 3004 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В края на пролетта, преди началото на летните жеги, често се случва да срещнем костенурка в гората, в полето, дори и в градските паркове. Деликатни и безобидни, те винаги предизвикват усмивка. Костенурките обаче също страдат,  а в много случаи причината е нашата добронамереност.

Една от основните грешки, които допускаме, е, че взимаме животното в ръце, за да му се порадваме. За костенурката това е стресова  ситуация - все едно хищник я подвига, за да се нахрани с нея. Това обясни пред Нова телевизия Ива Лаловска от Центъра за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в бургаското село Баня.

Чудовището от Лох Нес било праисторическа костенурка

В отделенията на центъра специалисти се грижат за костенурки, пострадали при инциденти, бедствия или просто от човешка немърливост. Пример за пагубно отношение към костенурка е екземпляр, взет от дивата природа като играчка за дете. Черупката е пробита с бормашина, а костенурката е била вързана с въже.

Човек лесно може да се ориентира дали една костенурка е живяла добре. Ако черупката ѝ е с ярко изразени цветове, това е признак на дълга липса на светлина. Високите и добре оформени пирамиди по черупката  пък говорят за липса на калций в храната. При всички случаи, затворени в домашна  среда, животните са обречени на мъчение, което понякога продължава с години.

Необичайните домашни любимци на звездите

Сред по-тежките настоящи и бивши пациенти има пострадали от катастрофи, пожари или нападения от хищници. Има и пенсионери на преклонна възраст. От 11 години в центъра се грижат за Бабата. Тя е на 70 и повече години. Навремето възрастни хора са я намерили и я гледали над 40 години в своя двор. Те обаче остарели, заживели при децата си в града, а Бабата станала жител на центъра в село Баня.

Ако намерим костенурка на шосето, с риск да я стресираме, по-добре да я преместим от пътя по посока на нейното движение. Ако животното е блъснато от кола, можем да уведомим местната екоинспекция (РИОСВ) или центъра в село Баня. Ако намерим костенурка в района на пожар, задължително трябва да я спасим от пламъците. „При опасност костенурките не бягат, а стоят на едно място и чакат опасността да премине“, допълва Ива Лаловска.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама