Още 2 ремонтирани от държавата язовирa се оказаха празни

15:40, 14 юни 21 25 2961 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Още два от десетте ремонтирани от държавната компания „Монтажи“ язовира са празни -„Злати войвода 3“ и „Злати войвода 4“, установи проверка на Министерството на икономиката. Така, задно с язовир „Пазар дере“, до момента безстопанствените язвори стават общо три

Преди дни Петков обяви, че има подозрения за нарушения при ремонта на язовирите. От изнесената от него информация стана ясно, че Държавната консолидационна компания (ДКК) е инвестирала 600 млн. лв. в ремонта на стени и съоръжения на съществуващи язовири с идеята да се възстановят над 400 язовира, но засега само 10 са възстановени. Три от тези десет са именно безстопанствените „Пазар дере“, „Злати войвода 3“ и „Злати войвода 4“. 

Червени лампички светват и за ремонтите на язовири

„На 31 декември тези три язовира са предадени от държавната фирма „Монтажи“ към „Държавната консолидационна компания“. И до ден днешен те не са предадени към Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Това означава, че въпреки че всички пари по тях са платени, още не са влезли в експлоатация. По закон те в момента не могат да бъдат завирявани и в тях не може да има вода. По никакъв начин не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели. Това е безстопанственост – когато едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени“, обясни икономическият министър Кирил Петков по време брифинг.

По думите му подозрение буди фактът, че една и съща фирма е извършвала и трите ремонта, при това въпреки различното им местоположение транспортните разходи са едни и същи, а превозването на земна маса и бетон пък е ставало на завишени цени.

Петков обяви, че за язовир „Пазар дере“ край Ловеч са похарчени 2 350 000 лв. По думите му той не представлява опасност за хората с каквито мотиви, без обществена поръчка, са отпуснати пари за ремонта. За язовирите край Сливен „Злати войвода 3“ и „Злати войвода 4“ са похарчени съответно 1 913 000 лв. и 547 000 лв.

Икономическият министър със сигнал до прокуратурата за язовирите

Икономическият министър обяви, че предстои да извърши проверки и на останалите ремонтирани язовири, а резулатите ще предаде на държавното обвинение.  Междувременно Върховната касационна прокуратура се самосезира във връзка с изнесената от Петков инормация за язовир  „Пазар дере“.

 

Кое е първо ремонтът или изпускането на водата?

Първоначално от ГЕРБ обвиниха служебния министър, че е е изпуснал язовирите дни преди да ги посети. На което Петков отговори с думите: Ако не бяха трагични обвиненията, щяха да са смешни. Както виждаме, освен че съм изпуснал и трите язовира, съм ги и затревил.

Днес бившите управляващи излязоха с нова теза - в язовирите нямало вода, защото съоръженията се ремонтирали.

„Язовири стоят празни, защото ремонтът им сега приключва“, каза предшественикът на Петков Лъчезар Борисов, цитиран от bTV. Според него съоръженията в страната са напълно изрядни.

Относно завишените пазарни цени, Борисов коментира, че изнесената цифра за цената на бетона не включвала труда, превозването и цялостното изпълнение на проектите. Той показа и фактура, в която пише, че са платени 90 и 95 лева за два вида бетон на кубичен метър. „Явно колегите използват общата сума“, допълни Борисов.

По думите на бившия икономически министър в момента се наблюдава процес на изчегъртване в държавата: Силно съм притеснен за икономическата среда в България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама