Внимавайте с лекарствата преди шофиране

20:05, 14 юни 21 / Любопитно 25 2954 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Шофьорите трябва да обърнат специално внимание, когато приемат лекарства, предупреди Александър Холодов, заместник-председател на Комитета за защита правата на собствениците на автомобили пред радио „Спутник”

Преди да вземе каквито и да е лекарства, шофьорът трябва внимателно да прочете инструкциите: не се препоръчва да приемате някои лекарства по време на шофиране. Като правило това се дължи на факта, че притъпяват вниманието.

Има и друг проблем: редица лекарства съдържат компоненти, които при тестване за алкохол и наркотици могат да дадат положителен резултат. Ето защо, продължи експертът, дори ако инструкциите не казват нищо за пречки при шофиране, важно е да се разгледа съставът на лекарството.

Близо 30% от младите водачи си пишат по телефона, докато шофират

Има лекарства, които съдържат кодеин и при тестове за наркотици резултатът ще е същият като след прием на хероин. Сега в много лекарства формулата се променя, но в някои от тях кодеинът все още присъства, тоест във всеки случай си струва да се обърне внимание“, каза още Александър Холодов, цитиран от БГНЕС.

Трябва да се внимава особено, когато се приемат лекарства, които съдържат алкохол и вещества като фенобарбитал - той също може да даде положителен тест за наркотици. След като вземете такова лекарство, не можете да шофирате няколко дни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама