„Хора и улици“: Националният стадион изникнал върху… старо сметище

11:30, 15 юни 21 / София 25 4772 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Евро 2020 вече е в разгара си. Това е един по-различен европейски турнир, тъй като започна година по-късно заради пандемията от коронавирус. И въпреки че тя все още бушува, добрата новина за футболните запалянковци в различните градове, е, че вече могат да подкрепят любимците си не само пред телевизора, но и на трибуните. Това ни подтикна да обърнем поглед към родния национален стадион и да проследим почти 70-годишната му история.

Националният стадион „Васил Левски“ е построен през 1953 г. и в момента е второто най-голямо спортно съоръжение с трибуни в България (след стадион „Пловдив“). Любопитно е, че допреди 1924 г. на същото това място – в покрайнините на София, отдясно на Перловска река и в близост до Орлов мост, се е намирало общинското сметище. Тогава обаче общината отпуска пари, за да се построи там игрище „Левски“, където е тренирал едноименният футболен клуб. Югозападно от него се е намирал стадион „Юнак“, който се е използвал като национален стадион.


Снимка: БГНЕС

В Средата на 20 век обаче се заражда идеята за построяването на многофункционален комплекс. Проектът е реализиран няколко години по-късно с капацитет от 80 хиляди души и остава така до 1998 г., когато започва реконструкция, за да може да отговаря на изискванията на УЕФА. Типично по български, строежът не върви както трябва основно заради липса на средства и план – говори се само за подмяна на седалките и козметични подобрения, но се оказва, че проблемите са много по-дълбоки и циментови. След обстойна проверка става ясно, че замазката не задържа вода и отвсякъде тече и че пространството между входовете е запълнено с пръст, а не с цимент, заради което се получават слягане и пукнатини. Въпреки трудностите, съоръжението е завършено през 2002 г., като капацитетът му е намален почти двойно. Открит е официално с футболна среща между България и Хърватия.

„Човекът е напълно човек само когато играе“ – тази мисъл на великия Шилер е изкована с метални букви фасадата на стадиона през 2005 г. като част от проекта „Поезия на стената“ на Представителството на ЕК. Легендарният „Васил Левски“ и думите на немския поет наистина си отиват - независимо, че Шилер ги използва през 18 век в контекста на театъра. Въпреки това обаче те осмислят спорта.


Снимка: БГНЕС / Камери на националния стадион

Днес в стадиона се съхраняват множество ценни материали и отличия, свидетелство за българските успехи в спорта. Това му отрежда място в списъка на 100-те национални туристически обекта. Футболните фенове могат да видят фланелка на великия Христо Стоичков, считан за най-добрия български футболист и един от най-добрите играчи в световната футболна история, както и официален екип и капитанска лента на легендарния Георги Аспарухов – Гунди. Изключително интересна е и изработената от футболиста Никола Димитров – Фъц парцалена топка от 30-те години на миналия век.

Фигуристите Албена Денкова и Максим Ставийски пък подаряват бронзовите си медали от световното първенство във Вашингтон (САЩ) през 2003 г., който е исторически първи за страната от световни първенства. Има и вещи и награди на великите борци Дан Колов и Никола Петров. Изключително стар и ценен експонат е и костюм за фехтовка на наш олимпиец от игрите в Амстердам през 1928 г. Освен това там е изложено и копие на първия български велосипед.

 

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Защо статуята на Славейкови е точно там?

„Хора и улици“: Когато София беше по-модерна от Цариград

„Хора и улици“: В театъра се разнася истеричен женски писък: „Бомба“

„Хора и улици“: С какво НДК бие Айфеловата кула

„Хора и улици“: Когато София се премести в Боровец...

„Хора и улици“: Борисовата градина някога е била… гробище

„Хора и улици“: Топ 5 места за Instagram снимки в София

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама