Продължава скандалът около ръководството на „Автомагистрали“

13:10, 15 юни 21 25 2685 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Уволненият изпълнителен директор на държавната компания „Автомагистрали“ Стоян Беличев, който обаче все пак продължава да заема поста си, написа отворено писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. То е продиктувано от нейно интервю пред БНТ от събота, в което обяснява, че е много огорчена от Беличев заради неговия отказ да напусне дружеството.

„Аз съм много огорчена, защото шефът на „Автомагистрали“ г-н Беличев не иска да напусне дружеството, защото смята, че е управлявал правилно и може би има намерения да раздава още аванси. Ние правим проверки на място къде какво е изпълнено, защото имаме ангажимент да изплатим едни 600 милиона на фирми, изпълнили проектите. Не бихме искали да ги разплатим без да видим какво е направено на място“, коментира Комитова в интервюто преди дни.

Строежът на Алепу – огледало на държавата

В писмото си обаче Беличев твърди, че не отказва да напусне, дори напротив - той спазвал закона такъв, какъвто е. Причината за това била, че новият изпълнителен директор все още не е вписан в Търговския регистър.

„По повод казаното от Вас по БНТ в събота, 12 юни - че отказвам да освободя длъжността изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД, обръщам внимание, че не сме разговаряли на тази тема и никога не съм отказвал сътрудничество. Бих желал да отбележа, че Законът за публичните предприятия ме задължава добросъвестно да изпълнявам служебните си задължения до вписането на нов борд и нов изпълнителен директор в Търговския регистър. Отсъствието ми от работното място за повече от 3 работни дни без извинителна причина би ми донесло обвинение в безстопанственост“, пише Беличев.

Смениха ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД

Според него назначеният със заповед на министъра нов борд не е вписан и това означавало, че той не може да освободи заеманата от него длъжност. „Причината е, че по смисъла на Закона и отразеното в Търговския регистър, аз все още съм представляващ „Автомагистрали“ ЕАД с всички следващи от това отговорности и задължения“.

Комитова: Вашите писма са ценни , защото „осветяват“ картината на миналото

По-късно Комитова изпрати отговор на писмото на Беличев. „След множеството скандали при опитите да се извършат проверки в повереното Ви дружество през периода 2018-2021 г. се оказа неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извършите плащания за сумата 3 пъти колкото годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод „Балкански поток“ без да е налице видим и ясен резултат.

„След извършената проверка се оказа, че екипът на „Автомагистрали“ е платил авансово без да се постарае да защити държавния интерес средства в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала „Хемус“. Въпреки платените за магистралата от Ябланица до Търговище суми в размер на 1,8 млрд. лева, такава няма. Няма даже проект – само паркинг за частна фирма... Установени са и „дребни“ нередности за 220 милиона лева по укрепване на несъществуващи свлачища. Дай боже, поне всичко по пътя от Монтана до Видин да е законно. Дано, ама надали...“, пише тя.

Вашите писма са ценни за екипа на МРРБ, защото „осветяват“ картината на миналото в развитието на пътното строителство в държавата, но в нашия екип липсват специалисти, изповядващи принципите на „безкрайно доверие“ в търговските отношения и схващането, че най-добре изхарчените пари са похарчени сега, колкото се може повече и без насрещни задължения. Уверяваме Ви, че Министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми, съобразно изискванията на търговското законодателство.

В случай, че разпознавате себе си в изискванията на МРРБ за прозрачност в работата на АПИ и „Автомагистрали“, защита на държавните интереси, спазване на антикорупционни практики и добри професионални стандарти можете да кандидатствате при откриване на конкурс за длъжността Директор, съгласно изискванията на ЗПП. Дотогава считам за редно да бъде извършена пълна проверка в дружеството и гарантирано заплащането на извършените строително-монтажни работи безпристрастно и спрямо реалните резултати на строителите“, заяви тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама