Бербатов с писмо до президента: Спазването на закона не е приоритет за Михайлов

17:29, 15 юни 21 / Спорт 25 2983 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов излезе с отворено писмо, адресирано до президента Румен Радев, министъра на правосъдието и Агенцията по вписванията. Причина за писмото на голмайстор номер 1 в историята на националния ни отбор е оттеглената оставка от Борислав Михайлов и последвалите процедури по вписването му.

Според бившия нападател на „Манчестър Юнайтед“ провеждането на Конгреса за избор на нов президент „се затруднява и отлага с позволени и непозволени средства от президента в оставка и мнозинството от лоялните му членове на Изпълкома“, пише bTV.

Бербатов се кандидатира за шеф на БФС

В края на април Бербатов обяви, че ще се кандидатира за президент на БФС на извънредния конгрес на 25 юни. Само ден по-късно обаче Борислав Михайлов оттегли оставката си, а от централата отмениха извънредния конгрес. Редовните избори за президент трябва да се проведат през февруари 2022 г.

Ето какво написа Бербатов:

„В хода на кампанията по кандидатиране на Димитър Бербатов за президент на Българския футболен съюз (БФС) – сдружение, в чиито уставни цели е записано, че извършва дейност в обществена полза, установяваме, че настоящото ръководство като че ли не желае да се съобразява с тези цели. Точно обратното - въпреки очевидната пълна загуба на обществено доверие и преобладаващите настроения във футболните (и не само) среди за незабавна смяна на това ръководство и провежданите от него порочни политики при управлението на българския футбол, провеждането на избор на нов президент и колективен орган на управление - изпълнителен комитет на БФС, обявено още през 2019 г., се затруднява и отлага с позволени и непозволени средства от президента в оставка и мнозинството от лоялните му членове на Изпълкома.

По-долу накратко ще опишем някои силно смущаващи и необичайни факти в подкрепа на нашето притеснение, че развитието на българския футбол, спазването на закона и устава и най-общо съобразяването с обществения интерес съвсем не са приоритет на г-н Борислав Михайлов и компания, а техните действия изглежда са мотивирани единствено от желанието да се задържат възможно най-дълго в управлението на БФС.

Бербатов не бил никакъв таргет на Михайлов

На първо място, след оттеглената оставка на президента на БФС и обоснования и правилен според нас отказ на Търговския регистър да впише г-н Михайлов като президент, преди върховният орган на БФС - Конгресът да е разгледал оставката му в съответствие с процедурата, предвидена в устава на сдружението, Софийски градски съд експресно и с извънредно спорни мотиви отмени отказа на Търговския регистър. Смущаващ е и фактът, че жалбата за отмяна на отказа за вписване беше гледана от същия градски съдия, който се произнесе преди време и по жалбата на Любослав Пенев срещу решенията на Конгреса при предишната кампания за избор на президент на БФС. Считаме, че сега е абсолютно необходимо Агенцията по вписвания да обжалва решението на съдия Вълков в съответствие с константната си практика и с оглед най-добра защита на нарушения според нас обществен интерес от спорното съдебно решение за отмяна на отказа за вписване на Борислав Михайлов като президент на БФС.

Борислав Михайлов отново e президент на БФС

На второ място, считаме, че противно на задълженията си съгласно Устава да организира и проведе прозрачни и свободни избори за президент и Изпълком, сегашното ръководство на БФС извършва недопустими действия по „сплашване“ на футболните клубове и принуждаването им да изразят уж „свободна“ воля за отлагане на Конгреса, насрочен по-късно този месец. Известни са опитите да се организира подписка в този смисъл и да се предотврати осъществяване на закрепеното в Устава право на клубовете да поискат свикване на Конгрес.

На следващо място, настоящото ръководство на БФС прави всичко възможно да възпрепятства предизборната кампания на моя екип. По-конкретно, абсолютно незаконно и в пълно противоречие с разпоредбите на Устава и колегиалната етика и морал не се допуска г-н Петър Величков до заседания на Изпълкома, чийто член е той. От БФС не ни беше предоставена информация, поискана по реда на Закона за достъп до обществена информация – списък на настоящите редовни членове на БФС, което явно се прави с цел да се затрудни организирането на Конгрес по дневен ред и време, което искат мнозинството от членуващите футболни клубове.

В заключение, твърдо сме решени да потърсим защита на своите интереси и на обществения интерес по надлежния ред относно горепосочените и всички други установени от нас нередности при провеждане на кампанията по кандидатиране на Димитър Бербатов за президент на Българския футболен съюз.

Апелираме към всяка една от институциите да предприеме, в рамките на вменените ѝ правомощия, всички законосъобразни действия, за да защити правовия ред, обществения интерес, справедливостта и не на последно място да даде надежда и възможност за така чаканото възходящо развитие на спорта у нас“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама