Избират наново кандидати за европейски прокурори

10:37, 16 юни 21 25 2507 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет открива днес нова процедура за избор на шестима делегирани прокурори.

Европрокурорите на България станаха четирима

До нея се стигна след като Европейската прокуратура одобри едва четирима от общо 10-те предложени магистрати. Останалите шестима бяха отхвърлени от колегиума на Европейската прокуратура, тъй като не отговарят на условието да са прокурори с опит в делата, по които ще работи Европрокуратурата. Така от държавите, участващи в службата, България се оказа с най-много отхвърлени кандидати, а европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на два пъти поиска България да запълни квотата си. 

Кандидатитите за поста трябва да са прокурори с опит в международните разследвания и в дела с измами с европейски средства.

Кьовеши: Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура

Стартът на новата процедура бе обявен миналата седмица, по време на работно посещение на Лаура Кьовеши в София. Европейският главен прокурор тогава подчерта, че липсата на прокурори пречи на ефективността на поверената ѝ институция. По думите ѝ обаче, ако новите кандидатури не изпълнят поставените критерии, тя няма да направи предложение за тяхното назначаване. „Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори и не се съмнявам, че ще успеем да подберем подходящите кандидати“, обяви тогава Кьовеши.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама