Как можем да гласуваме, ако сме на почивка на 11 юли?

17:20, 16 юни 21 / Новият парламент 25 2556 Шрифт:
Василена Йорданова

Как да гласувам на 11 юли, ако съм на почивка в България? За мнозина този въпрос става все по-актуален с наближаването на деня на предсрочния вот. Ето какво трябва да направите, ако тогава сте на почивка.

ДО 26 ЮНИ

Трябва да се регистрирате по настоящ адрес в общината, в която ще почивате. За целта трябва да отидете лично до съответната община и да подадете адресна карта

Собственикът на хотела, в който сте отседнали, трябва да дойде с вас в общината, за да декларира, че е съгласен да се регистрирате по настоящ адрес в хотела. Декларацията може да бъде заверена пред нотариус, за да не се разхожда собственикът на хотела до общината. За да ви регистрират, хотелът трябва да е вписан в заповед на кмета на Общината. В нея фигурират всички места, на които е разрешена регистрация по настоящ адрес, предава БНТ.

Добре е да проверите дали вилата, къщата за гости или къмпинга, в който ще почивате, са вписани в заповедта на кмета. Тя може да се променя по всяко време. Регистрацията по настоящ адрес обаче не е достатъчна!

Трябва да подадете заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес. Може да го направите, докато подавате адресната карта в общината или в интернет през страницата на ГД ГРАО. За целта не се изисква електронен подпис.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ

В случай, че сте решили да преминете през процедурата, е добре да знаете, че като се върнете от почивката трябва да се регистрирате отново по настоящ адрес в квартирата или жилището, в което живеете.

Ако сте на почивка в чужбина може да гласувате в най-близката разкрита секция. Условието е да попълните декларация, че няма да гласувате на друго място.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама