УЕФА системно игнорира сигналите за преумора у футболистите

08:43, 17 юни 21 / Спорт 25 3003 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ужасяващият инцидент с датския национал Кристиян Ериксен на старта на Евро 2020 разпали с нова сила дискусията за свръхнатоварването при професионалните футболисти. Тема, системно игнорирана от международните институции - и особено от европейската централа УЕФА, която има най-голям принос в непрекъснатото сгъстяване и насищане на международния календар с нови и нови турнири и мачове.

По ирония на съдбата часове преди 29-годишният халф на „Интер“ да се строполи в несвяст на тревата в края на първото полувреме от мача Дания - Финландия миналата събота (13 юни), от глобалния профсъюз на играчите (ФИФпро) за пореден път сигнализираха, че гласът им не се чува. В същия този ден асоциацията разпространи отворено писмо, чрез което предупреди, че преумората може да има фатални последствия.

Футболист колабира по време на мача Дания – Финладия на Евро 2020

„През последните 4 години футболисти от цял свят споделят с нас, че състезателният календар не е съобразен адекватно с техните нужди, като те дори не са взети предвид. Условията във и около играта изтощават играчите психически и физически и това може да има пагубно влияние. В близките месеци ще преговаряме с ФИФА и други отговорни институции футболистите да получат право на глас за изготвянето на един по-справедлив и разумен график. За създаването на по-добри условия и по-стриктни предпазни мерки на терена и извън него. За нас гласът на играчите трябва да има най-голяма тежест в този диалог“, написа генералният секретар на ФИФпро Йонас Бер-Хофман.

За щастие животът на Ериксен беше спасен благодарение на своевременната реакция на съдиите, съотборниците му и медицинските екипи на стадион „Паркен“ в Копенхаген. Но самият факт, че 29-годишен спортист получава инфаркт по време на мач, е достатъчно ярка червена лампа, сигнализираща за наличието на тревожен проблем, пише „Сега“.

Един от лекарите, спасили Ериксен на терена, е българин

Разбира се, като контрааргумент може да се изложи фактът, че все още липсва надеждна информация за причините, довели до сърдечния арест на младия датчанин. Вярно е, че няма доказателства, уличаващи преумората като причина. Всъщност няма доказателства в никаква посока. „Всички изследвания дотук изглеждат добре. Нямаме обяснение защо се е случило. Не мога да отговоря на този въпрос. Не видях ситуацията на живо, видях я на екрана. Вие сте видели също като мен. Засега няма обяснение“, обобщи първите сведения от болницата главният лекар на датския национален отбор Мортен Бьосен, който по-рано пръв потвърди, че става дума за инфаркт.

Факт е, че заради отлагането на Евро 2020 с една година и забавянето на целия сезон 2020/2021 заради пандемията от коронавирус всички национални лиги в Европа бяха принудени да проведат изтощаващи първенства в извънредно гъст цикъл от мачове, за да приключат навреме за началото на европейското първенство.

Ериксен с първи думи от болницата

Още по време на сезона много от треньорите на топклубовете на Стария континент се изказаха критично към изготвянето на календара. Миналия ноември мениджърът на „Манчестър Юнайтед“ Оле Гунар Солскяер предупреди, че в Премиър лийг може да има вълна от контузии заради „физическо или психическо изтощение“.

В края на април пък от ФИФпро разкритикуваха одобрените от УЕФА промени във формата на Шампионската лига. Те предвиждат от сезон 2024/2025 г. броят на участниците в най-престижната клубна надпревара да се увеличи от 32 на 36, като в първата фаза отборите вече ще играят по 10 мача вместо досегашните шест.

„Виждаме това да се повтаря от много години. Независимо дали говорим за световното клубно първенство, за Лигата на нациите или за комерсиалните турнета в предсезонната подготовка като цяло се обръща изключително малко внимание на влиянието на календара върху здравето на играчите и тяхното представяне“, коментира тогава генералният секретар Бер-Хофман. „Сигнализирали сме за това в много институции, включително УЕФА, но не виждаме това да се отразява върху процеса на взимане на решения. Ако футболистите започнат да се контузват и да пропускат мачове, това не е в ничий интерес. Тези футболисти искат да играят, но искат да играят на най-високото ниво, на което са способни. И, честно казано, стойността на продукта не се създава от честотата на мачовете, а от тяхното качество“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама