Божков и Пеевски атакуват в съда списъка „Магнитски“

10:30, 17 юни 21 / Политика 25 3105 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Допълненият от българското правителство „черен списък“ по закона „Магнитски“ е атакуван от всички основни включени в него лица - Делян Пеевски, Васил Божков и конкурентите му братя Найденови.

Делян Пеевски е атакувал в сряда пред Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството, свързано със санкционираните от САЩ за корупция по закона „Магнитски“, съобщи „Сега“. Това е станало чрез фирмата „Интръст“ ЕАД, на която е едноличен собственик на капитала. По жалбата на „Интръст“ обаче още не е образувано дело.

Партията на Васил Божков „Българско лято“ пък още в началото на юни внесе жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу предварителното изпълнение на решението на МС за списъка. Крупните играчи в хазартния бизнес Цветомир и Боян Найденови, както и баща им Стефан също съобщиха вчера, че са подали искане до правителството за изключването им от списъка. 

Градският съд нареди да се игнорира списъкът

В същото време Софийският градски съд (СГС) е наредил на синдика на обявеното в несъстоятелност дружество „Ню Геймс“, през което Васил Божков организираше лотариите си, да продължи да изпълнява дейността си. При това - без да се съобразява с решението на Министерския съвет за съставяне на „черен списък“ заради санкциите на САЩ по закона „Магнитски“, както и със самия списък, обявен от финансовото министерство. С определението от 14 юни магистратите указват на синдика, че „при създаването на каквито и да е пречки от държавни органи и институции, респективно банки или други правни субекти“, трябва да бъде уведомен съдът „за предприемане на подходящи процесуални действия“.

Също така на синдика е наредено да сезира правителството и Министерството на финансите за изключване на „Ню Геймс“ АД от публикувания на 9 юни допълнителен списък. В случай на отказ, той трябва да бъде обжалван пред административния съд, указва още СГС.

Братя Найденови и майката на Пеевски в „черния списък“ по закона „Магнитски“

„Горещият картоф“ остава у банките

Независимо от решението на правителството обаче „горещият картоф“ остава у банките, които на своя отговорност ще трябва да преценяват за всяка отделна трансакция на свързаните с Васил Божков и Делян Пеевски лица. Независимо кой е включен и кой - не, кредитните институции ще трябва да се допитват до ДАНС, която трябва да се произнесе дали има съмнения за пране на пари във всеки отделен случай, пише „Mediapool“.

Българските банки вече блокират сметките на санкционираните от САЩ

Припомняме, че Министерството на финансите огласи два списъка на 4 юни. В единия, озаглавен Рестриктивни мерки на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC, са свързаните с Божков и Делян Пеевски дружества. Преди това правителството реши да бъде създаден черен списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ. Държавните и общинските фирми, както и всички ведомства трябва веднага да прекратят всякакви връзки с тях и да не влизат в нови взаимоотношения. На 9 юни бе публикуван и допълнителният списък.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама