Откриха третия по големина диамант в света

20:00, 17 юни 21 / Любопитно 25 2833 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Откриха диамант, който се смята за третия по големина в света. Камъкът е с тегло 1098 карата и е с малко по-лек от втория по големина диамант в света. 

Световен рекорд: Изработиха пръстен с над 12 хил. диаманта

Фирма „Debswana“ го е открила преди две седмици, а в момента той е изложен в Ботсвана, където е бил официално представен и на президента Мокгвеетси Масиси.

Именно там е открит през 2015 г. и вторият по големина диамант. Това не е случайно тъй като Ботсвана е най-големият производител на диаманти в Африка.

Продадоха рядък розов диамант за близо 24 млн. евро

„Това е най-големият диамант, който „Debswana“ е откривала в над 50-годишната си експлоатация“, обяви управляващият директор Линет Армстронг. „Debswana“ е съвместно предприятие между правителството и световния диамантен гигант „De Beers“. До 80% от приходите от продажби отиват в държавни каси чрез дивиденти, хонорари и данъци.

Оценката на потенциалната цена на камъка все още не е публикувана, но през 2017 г. вторият по големина диамант, откриван някога, Lesedi La Rona, е продаден за 53 млн. долара. А най-големият диамант, откриван някога, е 3106-каратовият диамант Cullinan, открит в Южна Африка през 1905 г.

„Pandora“ спира да произвежда гривните с естествени диаманти

Новооткритият диамант все още си няма име и предстои да му бъде дадено. Все още не е взето и решение дали да се продаде чрез „De Beers“ или чрез държавната компания „Okavango Diamond Company“, пише BBC.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама