Как държавата плати лукса на Иван Гешев в „Бояна“?

16:00, 17 юни 21 / Политика 25 2630 Шрифт:
Ирина Иванова

Обзавеждане за 48 204 лева е получил главният прокурор Иван Гешев за държавния имот в резиденция „Бояна“, в който живее към момента. То е било финансирано с бюджетни пари, отпуснати от правителството, по времето на третия мандат на Бойко Борисов, съобщи „Свободна Европа“ след запитване до Министерския съвет.

Гешев поискал, а Борисов му дал да живее в „Бояна“ срещу скромен наем

В средствата са включени поръчкова кухня, битова техника и мебели. Държавата е купила за главния прокурор и мултитемпературен охладител за вино на стойност 3249 лева. Това е специален вид хладилник, който се ползва предимно от сомелиери или заведения. Поръчани са също така пералня и сушилня, огледало с интегрирано лед осветление, открит скрин, както и шест различни видове открити и закрити композиции гардероби. Единият от гардеробите е седемкрилен, а друг – шесткрилен. Според интериорни дизайнери, подобна поръчка на различни по обем мебели за съхранение се прави, когато се оборудва отделна гардеробна стая. 

Формално обзавеждането е закупено, за да послужи за нуждите на държавната вила. Всички разходи обаче са направени през 2020 и 2021 година, когато къщата се ползва от Иван Гешев. А разходите за подобна покупка, според юристи, не са „присъщо-необходими“. 

Как се стигна до обзавеждането?

Темата с държавното обслужване на частния живот на главния прокурор беше повдигната още през август миналата година, когато Гешев беше попитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в правителствената резиденция „Бояна“. Тогава той частично потвърди информацията, отговаряйки само, че живее в държавен имот. Без да каже кой е имотът, Гешев коментира, че „от този храст няма да излезе заек“. Преди почти една година оглавяваният от Бойко Борисов Министерски съвет, който стопанисваше резиденцията, не отговори на въпроси относно местоживеенето на Гешев.

Съдът отказа да каже къде живее главният прокурор

От служебното правителство обаче разкриха, че той живее в резиденцията, без да уточняват точния адрес на Гешев. Там единственият възможен имот за обитаване е Дом 5, тъй като Дом 1 и Дом 2 са приютили Националния исторически музей и конферентни зали с хотелска част, а другите вили са тези на президента и премиера, както и още две неремонтирани постройки. За да обитава резиденцията, Гешев плаща по 100 лева на ден, което прави наем от около 3100 лева месечно.

Според данните, предоставени от служебното правителство, Иван Гешев се е нанесъл в резиденцията миналата година на 29 юни. Непосредствено преди това в Дом 5 са направени мащабни ремонти, чиято обща стойност е 333 860 лева. За подобна сума може да се купи голям апартамент в центъра на София.

Ремонтните дейности са продължили около три седмици. Започнали са на 26 май миналата година и са приключили на 16 юни. Точно 13 дни преди Гешев да се нанесе в Бояна.

Протестът, ден 73: Защо Иван Гешев живее в резиденция?

Категория „лукс“ и един позабравен случай с джакузи

През 2006 г. срещу бившия шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, известен с прякота си Топлото, започна производство. Причината - одит от държавния финансов контрол в кабинета му, където бяха отктити перлена вана и джакузи, определяни като категория „лукс“.

Прието е, че подобни покупки за частно ползване би следвало да бъдат купувани с лични средства от този, който възнамерява да ги ползва. Ето защо през 2010 г. Валентин Димитров беше осъден за „безстопанственост“ - за харчене на държавни пари за лични нужди, заради джакузито и ваната в кабинета му.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева е заявила пред същата медия само, че не ѝ е известно да са били купувани луксозни вещи с държавни средства, предназначени за дома на Иван Гешев. 

Кьовеши: Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама