Държавната Israel Aerospace Industries ще достави тактически радари на Сухопътните сили на Германия

16:28, 17 юни 21 / Свят 25 3312 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Най-голямата израелска държавна отбранителна компания – Israel Aerospace Industries (IAI), ще произведе и достави 69 тактически мобилни радари на Сухопътните сили на Германия. Сделката е на стойност 36 млн. евро и се реализира от дъщерната на IAI – ELTA SYSTEMS LTD, в партньорство с германския производител на електронни и IT системи за военната промишленост – ESG Elektroniksystem – und Logistik-GmbH (ЕSG). Германската компания има сключен договор за целта с Федералния офис за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Бундесвера (BAAINBw). 

Първите радари трябва да бъдат доставени до началото на следващата година, а всички доставки се очаква да завършат до 2024 г. Съгласно договора, производителят ще осигури също обучение и първоначални резервни части, като ще споделя с контрагента си своите добри практики.   

Германия оборудва танковете си с израелска система за активна защита

Радарът, предмет на сделката – WatchGuard, е пето поколение тактически радар за наземно наблюдение и засичане на движение, който използва както техники за търсене с взиране, така и такива с електронно управление. Със своята бърза скорост на актуализиране на данните, радарът осигурява много голяма вероятност за откриване и проследяване на целта и е способен да изпълнява сложни задачи. Комбинацията от режими на наблюдение и сканиране позволяват неговата работа да се адаптира и оптимизира, за да отговори на всяко предизвикателство при всеки сценарий. 

С интегрираната BARÜ (наземна система за разузнаване и наблюдение на околността), радарната система е проектирана да замени и подсигури алтернатива на досегашните остарели системи в Германия: PARA (радар за разузнаване на танкове), ABRA (артилерийски наблюдателен радар), LEGAR 1 (лек разузнавателен радар на бойното поле) и BOR-A 550 (радарна единица за наземно наблюдение 550).     

BARÜ е предназначена да осигури изчерпателно събиране на информация при поискване за всички нива на командването с цел определяне потенциала на заплаха, експлоатационните условия и условията в потенциални кризисни области. Системата работи денонощно във всякакви метеорологични условия и е в състояние да осъществява разузнаване и наблюдение на голяма площ за дълъг период от време, като в същото време се отличават с малък размер и леко тегло. Нещо повече, системата позволява да бъде интегрирана в съвместни бойни действия на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили. Тя обезпечава също така проследяването на предварително идентифицирани вражески цели и допринася за корекция на огъня. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама