Стоилов: Възгласите „Бият Паниковски!“ няма да минат

17:09, 19 юни 21 / Политика 25 3258 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Спомняме си само преди няколко месеца как една „джипка“ обикаляше цялата страна в дните преди изборите и сега не виждам това да се прави от служебното правителство, така че тук възгласите „Бият Паниковски!“ няма да минат. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов в ефира на bTV.

Според него в предстоящия доклад на ЕК за върховенството на правото отново ще бъде отправена оценка към България, че няма особени резултати в противодействието на корупцията по високите етажи с завършили съдебни актове и реални резултати.

У нас има корупция не само в стандартния ѝ вид

„Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид, която винаги представлява закононарушение, но когато законите се правят не в обществен интерес, а за да се облагодетелства определени корпоративни частни интереси, тя вече става законна“.

Служебният министър на правосъдието даде и конкретен пример за Закона за приватизацията, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, чрез който са били опрощавани задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове.  

„Или пък прехвърлянето на определени дейности от държавата в т. нар. „ин хаус“ изпълнения, като не е лошо държавата и общините да използват собствените предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари“, допълни Стоилов.

Министерството на правосъдието

„До преди няколко десетилетия правосъдието беше едно от министерствата, което имаше най-висок капацитет по отношение на законодателството, докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет“, каза той.

Според Стоилов като че ли се е бъркало независимостта на съдебната власт, която е безспорно необходима, с откъсването на тези дейности, които имат много по-широко съдържание и прехвърлянето им в редица други структури.

Рокадите в Агенцията по вписванията

Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията, заяви служебният министър на правосъдието.

„Сигурно е трудно да се направи този избор. В случая се спрях на това предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския регистър. Трябваше да бъде човек, който познава отвътре дейността на Агенцията“, допълни той.

Стоилов обясни, че мотивите му за отстраняването на предишния директор Габриела Козарева, са свързани с това, че още при встъпването си в длъжност е поискал отчети от дирекциите на Министерството на правосъдието.

„В резултат на този доклад, където се посочваха редица пропуски и нарушения, взех това решение, съгласувано с министър-председателя, както е по закон“, посочи той.

Оставките във Висшия съдебен съвет

„Уважавам хората, които могат да поемат отговорност, въпреки че тя не е само на тези двама души, защото проектът започва по несправедлив начин още в края на мандата на бившия ВСС. Мисля, че те самите в някаква степен са разочаровани, защото, като че ли чувството за самодостатъчност на съдебната власт е подвеждащо“, заяви той по повод оставките на двама от членовете на Съдийската колегия на ВВС Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев заради проекта за реформа на съдебната карта на България.  

По думите му правосъдието и съдебната система са твърде важни, за да бъдат оставени само на магистратите, още по-малко на органите, които управляват съдебната власт. „Най-важното е гражданите, които търсят достъпност и справедливост, да получават резултат“, допълни Стоилов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама