Учени изобретиха „устройство“ срещу хълцане

19:00, 20 юни 21 / Любопитно 25 3260 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От задържане на дъха до това някой до вас да ви стресне - има безброй различни предполагаеми лекарства срещу хълцане. Учените казват, че имат по-добро решение, специална сламка за пиене.

Когато се разхълцате, диафрагмата и мускулите около ребрата изведнъж се стягат. Бързото поемане на въздух и контракцията на диафрагмата водят до затваряне на гласовите връзки в ларинкса, на което се дължи и специфичния звук, който се чува при хълцане, пише БГНЕС.

Срещу това има колкото искате народни средства: задържане на въздух, пиене на вода на малки глътки, внезапна уплаха...

Учените, обаче, са измислили нещо малко по-практично. Патентован под името "HiccAway", пластмасовият инструмент е с формата на буквата Г. Специалната сламка в края, която влиза в чашата, има клапан, който осигурява малко съпротивление при всмукване.

Идеята е, че увеличените усилия, необходими за изсмукване на течността през сламката, активират диафрагмалния нерв и свиването на диафрагмата, а последвалото преглъщане активира пневмогастралния нерв.

Тъй като и двата нерва са отговорни за хълцането, учените са измислили начин да ги използват, за да предотвратят нежеланото явление.

„Действа веднага“, твърди д-р Али Сейфи, доцент в Тексаския университет. За да се тества устройството, е проведено изследване, в което в продължение на няколко месеца са участвали 249 доброволци.

Резултатите, публикувани в Jama Network Open, показват, че устройството спира хълцането в 92% от случаите. Девет от десет респонденти споделят, че новата „сламка“ им харесва повече от другите начини за спиране на хълцането.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама