Система ще показва колко българи са се срещали с COVID-19

11:40, 21 юни 21 25 3598 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Ще бъде създадена система, която ще обобщи информацията за българите, които са се ваксинирали срещу COVID-19, преболедували са заразата, лежали са в болници заради нея или са се тествали за наличие на вируса. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров и обясни, че целта е да се разбере колко българи са се срещали с коронавируса.

Тези данни ще помогнат на здравните власти да се установи кога населението ще достигне колективен имунитет и да се подготвят за евентуална нова вълна на COVID-19 през есента, пише bTV.

Здравният министър обяви, че се е срещнал с представители на компании в сферата на медицинския софтуер и са постигнали договореност да се изгради подобна система, която да обхване данните за периода от 1 март 2020 г. до момента. Информацията ще бъде сортирана по ЕГН, области и общини. „Събирайки тези данни, елиминирайки дублиращите се ЕГН-та, защото човек може няколко пъти да е влязъл в системата, ние ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали до този момент с вируса“, уточни д-р Кацаров.

Според него този подход се оказва най-подходящ за достигане на точни резултати и е избран след дебат. Той допълни, че тази система не само ще даде моментната картина, но и ще продължи да се използва.

Здравният министър посочи, че Единният информационен сайт съдържа различна информация и макар и тя да е полезна, ведомството иска да изследва целия процес от началото на пандемията. Очакванията са до един месец въпросните данни да бъдат систематизирани.

За целта ще бъде обявена обществена поръчка, очаква се системата да струва на държавния бюджет около 20 хил. лв.

Индийският щам вече е в България

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани само 27 нови случая на коронавирус при 4 141 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 0,65% от взетите проби са дали положителен резултат. За деня има 3128 антигенни теста, като положителни са 22. PCR тестовете са 1013, като положителни са 5 от тях.

Най-много нови случаи има в София - 11. В цели 15 области няма регистрирани нови случаи - Бургас, Видин, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Силистра, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 421 032Броят на активните случаи леко се увеличава и те вече са 10 226.

 Продължава да намалява и броят на настанените в болница - 1 745, от които 207 са в интензивно отделение. Общо 13 437 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус. 

Броят на излекуваните през последното денонощие е 7 души, така общият им брой достига 392 816. 

Жертвите на болестта у нас са 17 990, 1 от които е от последното денонощие

До момента у нас са поставени 1 660 175 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 3 134 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са вече 748 826.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама