Държавата дава 2,5 млрд. за малкия и среден бизнес

14:02, 22 юни 21 25 3185 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

2,5 милиарда лева ще бъдат на разположение за кредити за малкия и среден бизнес, като част от Програма за възстановяване след пандемията от COVID-19. Парите в подкрепа на бизнеса ще бъдат чрез гаранции от Фонда на фондовете, обявиха министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев.

Банките, които вече са подписали договора, са „Пощенска банка“, ДСК, ОББ, „Райфайзен банк“ и „Първа инвестиционна банка“.

Удължаване на 60/40 и нови икономически мерки в подкрепа на бизнеса

Парите вече са при тях, което означава, че от днес, при някои – до една седмица, малките и средни бизнеси ще могат да отидат и да вземат своя кредит за възстановяване“, обясни Кирил Петков, цитиран от bTV.

Бизнесът трябва да е малък или среден и да е имал възможност да оперира поне три години. Кредитът ще е до седем години и първите 12 месеца ще бъдат гратисен период.

„Даваме възможност на фирмите да вземат кредит - или инвестиция, или оборотни средства, и да продължат да се развиват“, каза министърът на финансите Асен Василев. Той поясни, че 80% от сумата е обезпечена от Фонда на фондовете, а банките поемат 20% риск.

„Няма безплатен обяд, всеки трябва да носи риск и това е истинско партньорство, защото държавата поема големия риск“, каза още Василев.

Икономическият министър Кирил Петков посочи, че вече са разработени и конкретни инструменти, фокусирани върху компаниите. Фокусът на всички нас ще бъде върху високата добавена стойност, износа, малкия и среден бизнес.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама