Търси се име за нов български кораб

14:05, 27 юни 21 / Любопитно 25 3818 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

До края на юни се приемат предложения за име на нов български кораб.

Той ще бъде научно – изследователски и съвместно използван от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна, от Българския антарктически институт и от Софийския университет „Климент Охридски”. Това съобщи флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров - началник на Морското училище.

Пирати в Бургаския залив: Спряха ги да щурмуват кораб

В момента процедурата е в заключителен етап. Компанията, която го продава, подготвя документите. Корабът е строен в Норвегия, но в момента е под флага на Белиз. Заложен е и бюджет за ремонт. Намерението е корабът да бъде придобит на 29 юни. Средствата са осигурени от т.нар. програма за научна структура, каза проф. Медникаров. Сумата е 1,2 млн. лева.

Изборът на въоръжение за новите бойни кораби е по-важен от самите кораби

Новият кораб трябва да има тактически номер и име, за да бъде зачислен в състава на въоръжените ни сили. Поради това консорциумът обяви конкурс за име на кораба. Срокът за подаване на идеите е до края на месец юни.

Има обаче критерии, на които трябва да отговаря името: да символизира по някакъв начин България, както и нейната история и география, но да има и препратки към нейните култура и традиции. Не трябва обаче да противоречи на традициите на Българската православна църква. „Ние моряците винаги разчитаме и на помощта на православната ни църква, когато сме в морето“, заяви флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров, цитиран от БНР. 

Няма изискване името на кораба да е от една дума, но все пак трябва да е лесно за комуникация и да се спелува на английски език. 

Кораб се преобърна заради селфи

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 6
1 Анонимен 14:39, 27 юни 21

черно море

2 Анонимен 06:25, 28 юни 21

ТАНГРА!

3 Илия Господинов 09:53, 28 юни 21

Хоро БГ

4 Валентина Пейчева 13:51, 01 юли 21

Българска черноморска роза
Черноморска роза българска

5 Валентина Пейчева 13:55, 01 юли 21

Bulgarian rose on the seas

6 Анонимен 09:32, 04 юли 21

Софѝя, Злата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама