Увеличиха социалната пенсия за старост

15:00, 23 юни 21 25 3445 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141,63 лв. на 148,71 лв. от 1 юли, реши правителството. Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 хил. души и добавките към пенсиите на почти 69 хил. пенсионери.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните, обясниха от правителствената пресслужба.

50 лева добавка и през юли

Над 2 млн. пенсионери ще получат добавка от 50 лв. към пенсиите си за месец юли. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии.

Текат последните 7 дни за прехвърляне на втора пенсия в НОИ

За изплащането на добавките за месец юли правителството ще отпусне допълнителни 104 млн. лева по бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет.

Изплащането на добавка от 50 лв. към пенсиите всеки месец е мярка в подкрепа на пенсионерите, която стартира през август миналата година.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама