Извършвал ли е данъчни престъпления новият шеф на фонд „Земеделие“?

17:43, 23 юни 21 / Политика 25 3305 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Човек, който или днес оглавява Държавен фонд „Земеделие“, или е адаш на същия, е бил арестуван, обвинен и съден за данъчни престъпления – това се разбра от краткия брифинг на ГЕРБ, които нито дадоха повече подробности, нито оставиха възможност за журналистически въпроси.

Томислав Дончев и Тома Биков разказаха за лице на име Борис Давидов Михайлов – бивш шеф на данъчната служба в „Овча купел“, обвинен през 2004 г. за 15 млн. лв. източено ДДС през фирми с фиктивна дейност, които издавали фактури за неистински внос на стоки, прикриван от вербувани данъчни. Лице със същите имена било обвинено през 2008 г. за данъчни измами с още 6 човека, като твърдението е, че престъпната група е функционирала от 2001 г. до 2004 г.

Лицето Борис Михайлов е разследвано, арестувано, съдебно за данъчни измами. Същият Борис Михайлов ли е този, който на 10 юни е назначен за изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“?“, запита Томислав Дончев.

Три часа по-късно самият Михайлов даде брифинг, за да отговори на ГЕРБ – не само е бил разследван, но и съдът е прекратил досъдебното производство срещу него и прокуратурата се е наложило да плати сериозно обезщетение.

Говорителят на правителството Антон Кутев посочи, че Софийският градски съд е прекратил производството още през април 2008 г. През 2013 г. Михайлов е завел дела срещу прокуратурата и в крайна сметка я е осъдил и през 2015 г. държавното обвинение му е платило 45 000 лв. неустойка, съобщи bTV.

„Всички тези неща съм сигурен, че колегите от ГЕРБ ги знаят. Обвиненията са абсолютно политически зловредия. Опитват се, нямайки други инструменти, да накалят когото могат“, коментира Кутев, който показа и документ от съда, че Михайлов е неосъждан.

През далечната 2004 г. се опитах да намаля корупцията в данъчната система и да я сведа до нула – бях арестуван. Днес, след като се опитвам да намаля корупционните схеми в ДФЗ, ГЕРБ ме атакува и ми нанася репутационна щета. Всички дела, които ги спечелих дотук, са ясно доказателство за моята невинност. Ще ми е по-интересно по-натам някои господа от ГЕРБ как ще се защитават в съда, защото аз ще си търся правата“, заяви Борис Михайлов.

От ГЕРБ обаче продължиха с въпросите към служебния кабинет. Те настояват да разберат кой е предложил Михайлов за шеф на ДФЗ и какъв е професионалният му опит преди да заеме поста. „Дори и изчегъртването трябва да се прави законосъобразно“, заяви Томислав Дончев. По думите му, когато някой носи отговорност за управлението на 3 млрд. лв. годишно няма забранен въпрос. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама