София губи приятели заради ветото върху Скопие

17:17, 23 юни 21 25 3377 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„На всички им омръзна българската позиция за Северна Македония - неразбираема, незащитима и дестабилизира Западните Балкани“, коментира европейски дипломат пред изданието Politico, след като България блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

България запазва ветото си към Северна Македония

Преди ден България очаквано потвърди, че няма да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония за преговори с ЕС. Странате ни настоява за гаранции, че македонците ще изпълняват договора за добросъседство от 2017 г. и ще спре историческите спекулации и езика на омразата.Досега Скопие така и не предприе реални стъпки в отговор на българските изисквания и не се знае какви са новите му предложения, а България се проваля в опитите си да обясни изискванията си на останалите страни-членки, пише Mediapool.

Заев с конкретни предложения за решаване на спора с България

Според дипломати България губи приятели с голяма скорост и остава изолирана в ЕС, тъй като никой не подкрепя позицията ѝ за Северна Македония. България блокира Скопие заради „вътрешна политика за историята“, която все още не е успяла да обясни на останалите страни членки, отбелязват те. Изданието припомня, че португалското ротационно председателство е второто след германското, което не успява да придвижи Скопие напред

Моля, нека двустранните въпроси се решават двустранно, без да се блокира напредъкът на целия ЕС. Нека мислим стратегически... нямаме интерес там да остава стратегически вакуум“, коментира германският министър за европейските въпроси Михаел Рот.

Заев: Европа има проблем

Македонският премиер коментира, че блокадата по пътя на страната му към ЕС разкрива проблем в Общността. „Днес Европа има проблем. Голямата, визионерската идея за обединена Европа има проблем днес. И проблемът е в самия ЕС. Брюксел ни каза, че ЕС не е успял да намери начин да осигури заслужената интеграция на Западните Балкани. Това е проблемът. Фактът, че 26 държави-членки на ЕС не успяват да предотвратят блокада на една държава-членка, е проблем на Европа, причинен от самия ЕС“, каза Заев на съвместна пресконференция с албанския си колега Еди Рама в Скопие.

Заев повтори позицията си, че европейската интеграция не трябва да бъде заложник на двустранни въпроси. Той каза обаче, че няма да се откаже - "ще пътува до София отново и отново" и ще продължава да търси решение. 

Не може цар Самуил да е критерий за ЕС

Mакедонският президент Стево Пендаровски коментира, че историческите теми не би трябвало да бъдат критерий за приемане в ЕС. „Не е европейски критерий дали през хиляда осемстотин и някоя година този и този били българин или македонец. Ние като политици от 21 век не можем да разговаряме за исторически теми и не може разговорите за историята да бъдат критерий за приемане в ЕС, който е създаден през 1957 г. Ние може да разговаряме за цар Самуил отпреди десет века, но това не може да бъде критерий за приемане в ЕС“, каза Пендаровски.

Според него Скопие трябва да засили партньорството си със САЩ, след като ЕС не успя да отвори вратите си за него, тъй като спорът може да продължи с години. Дипломати от месеци предупреждават, че отказът на ЕС да започне преговори със Северна Македония, може да увеличи влиянието на трети страни в региона, като не визират САЩ.

Дано не поискат да се наречете Западна България

 

Отрицателни са настроенията и в Албания, която върви заедно със Северна Македония към ЕС. „Всички имат право да се чувстват напълно разочаровани, защото изведнъж България се появява сега и иска още нещо. Казах на Зоран Заев, че се надявам, че няма да поискат да се наречете Западна България, защото тогава пак ще трябва да преговаряте с гърците“, заяви албанският премиер Еди Рама, цитиран от Offnews.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама