Възраждат почерка на Васил Левски

13:30, 24 юни 21 25 3081 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Националната картова и платежна схема стартира проект за възраждане почерка на Васил Левски в съвременната дигитална среда. В рамките на инициативата е създаден общодостъпен цифров шрифт. 

Целта на проекта е популяризиране и пресъздаване писменото наследство на Апостола със средствата на дигиталните технологии и доближаване на модерния човек до неговия дух.

Поглед назад: Заветите на Апостола

Разработката и достигането на дигиталния шрифт до широката общественост отнема на автора повече от 7 години. За създаването му са използвани документи от Националния архивен фонд на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Шрифтът съдържа начертания на всички главни и малки кирилски букви, арабски цифри, препинателни знаци, както и множество контекстуални лигатури и алтернативни знаци. Така създадените с шрифта текстове могат да се доближат до своеобразния характер на „живото“ писане на Левски.

И в оригиналния почерк на Апостола, и в изработения цифров шрифт правят впечатление изключително красивите калиграфски форми на повечето главни букви, особено А, Б, В, Г, К, П и Р. Интересна особеност на почерка е акцентирането на някои от първите букви на думите – някои начални знаци в думите са по-големи и по-високи от обичайните, понякога и с по-различни форми. „Това придава интересен ритъм на редовете и обръща по-силно вниманието на четящия върху артикулирането и важността на всяка дума“, допълни Кирил Златков. 

Поглед назад: Кой е първият биограф на Апостола?

Дигиталният шрифт на Васил Левски ще бъде предоставян безвъзмездно, след попълване в уебсайта на проекта. 

Въвеждайки почерка на Левски в разнообразни печатни и електронни формати, ще приближим образа на Апостола до себе си и ще „обърнем“ нашето време, за да опознаем по-пълноценно духа, наследството му и самия него, тъй като в почерка на всеки човек е вплетен неговият характер, посочват инициаторите. 

Васил Левски има един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери. Почеркът на Апостола изразява отдаденост, методичност и постоянство“, акцентира Стефан Пеев, който се е вдъхновил да създаде цифровия шрифт по примера на възпроизведените почерци на Микеланджело, Уилям Шекспир, Зигмунд Фройд в Западна Европа и почерка на Пушкин и Гогол – в Русия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама