Радев за Северна Македония: Няма да позволим да ни извиват ръцете

16:25, 24 юни 21 / Политика 25 3910 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения с Република Северна Македония, призова президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет. Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво“, отбеляза Радев.

Въпреки неимоверния натиск от европейските партньори именно на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на Република Северна Македония в последния момент тази точка е отпаднала, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

България запазва ветото си към Северна Македония

Президентът подчерта, че упреците към България са неоснователни и страната ни има ясна позиция за намиране на изход от проблемите със Северна Македония. „Държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения“, посочи Румен Радев. Според държавния глава за този месец и половина България е доказала, въпреки международния натиск, че е отговорен член на Европейския съюз и няма да допусне внасянето на нови проблеми в него. 

„Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск“, посочи още Румен Радев и открои позицията на страната ни, която държи политиката на разширяване на ЕС да се основава на зачитането на Копенхагенските критерии за членство. 

Бойко Борисов така и не се научи

Не можем да подминем дискриминацията на граждани в нашата съседка само заради тяхното самоопределяне като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи и няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика“, заяви Радев като подчерта, че България не може да подкрепи началото на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония преди да е убедена, че съседната страна „няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история“.

Синдром на балканския политик

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама