Военните искат помощ за черната кутия от производителя

16:25, 25 юни 21 25 3718 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Военните от Граф Игнатиево препоръчват да се търси съдействие от производителя на черната кутия, за да се свали информацията от падналия изтребител. Има притеснения, че може да се създадат условия за нарушаване на информацията, тъй като устройството е с деформации, вода и следи от петролни продукти.

В модула на паметта няма никакви касети или ленти, които могат да записват глас. Няма радио маяк, звуков маяк или светлинен маяк, обясниха от авиобаза „Граф Игнатиево“. От ВМС е получен корпуса на регистратора на падналия изтребител. За съжаление, е налице нарушаване на херметичността на корпуса. Нарушена е целостта на модула на паметта, отсъства и електрически съединител.

Специалистите от авиобазата обясниха, че заради технологията, по която е изпълнен моделът, не са оторизирани да работят на такава дълбочина. За това препоръчват властите да се обърнат към производителя, за да не създадат те условия за нарушаване на информацията. Смятат, че процесорът, създаден да контролира записа, единствен може да гарантира, че информацията може да бъде свалена без загуби.

Все още обаче не е установено кой е производителят, тъй като доставените регистратори в авиобазата са произведени в Русия. Устройството сега се съхранява в подходящи условия и под юрисдикцията на разследващите. То вече е изпратено за съхранение в София, предаде БГНЕС.

Изтребителят падна в морето при учение през нощта на 9 юни. На следващия ден майор Валентин Терзиев бе обявен за загинал.

Военните от авиобазата изказаха съболезнования на семейството на майор Терзиев. Те призоваха да не се спекулира, защото не се крие информация. Изтъкнаха още, че искат да разберат какво точно се е случило и са предпочели да спрат работа по черната кутия, за да не компрометират информацията.

Откриха черната кутия на падналия МиГ-29

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама