Студенти и докторанти настояват за увеличение на стипендиите

16:20, 26 юни 21 25 3124 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За увеличение на размера на стипендиите за студенти, докторанти и специализанти и премахване на стипендиите за нисък доход настоява Националното представителство на студентските съвети, което днес заседава във Велико Търново.

Накъде гледат кандидат-студентите след Брекзит?

Постановлението на Министерски съвет за реда за отпускане на стипендии в университетите е отпреди 21 години. Именно за това студентите настояват за промени. Те искат увеличаване на минималния праг, който е в момента 85 лева, да стане 100 лева. А най-високият праг, който е 180 лева, да стане 200 лева. Наградите и помощите пък да се фиксират на 300 лева. „Защо докторантите да не се обвържат с минималната работна заплата. В момента един докторант в България получава 500 лева“, коментира пред БНР председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. 

Предизборни обещания: Кой какво предлага в социалната политика

Настоява се стипендии да могат да получават и студентите в частните университети. Сред исканията, които ще бъдат изпратени до служебния просветен министър Николай Денков, е да получат съдействие за промени в Закона за студентското кредитиране и лихвите по студентските кредити да бъдат намалени от 7 на 3 процента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама