Съпругата на загиналия пилот: Г-н президент, ще има ли честно разследване

16:30, 27 юни 21 25 3749 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Близо три седмици след като загина майор Валентин Терзиев по време на учение над Черно море с МиГ-29, все още не е ясна причината за инцидента. Наскоро „черната кутия“ бе открита, но повредена и все още не е ясно дали ще може да бъдат разчетени данните в нея. Именно това породи редица съмнения в съпругата на загиналия пилот - Димитрина Попова. Тя не вярва на разследването, което се провежда и отправя редица въпроси в социалните мрежи към органите, работещи по случая и политиците. 

Военен самолет падна в морето край Шабла, издирват пилота

Днес Попова отправи въпрос и към държавният глава Румен Радев, като го попита дали ще има честно разследване на авиокатастрофата. „Г-н президент, ще има ли честно разследване и дело (защото такова ще има), защото всички тези лица са с Ваша протекция и ще бъде ли военната прокуратура независима или Гешев е прокурорът на Борисов, а военната прокуратура е на Радев. И ние очакваме промяна. Не нанасям обвинения, а само задавам въпроси и търся отговори и понесени отговорности, все още. Ще ги получа ли и кога, дали ще стане към края на втория мандат на президента“, пише във Facebook Димитрина Попова. 

Тя се обръща и към военния министър Георги Панайотов, като посочва, че е знаела още при катастрофата, че не става дума за пилотска грешка. „Министър Панайотов, това, че не е пилотска грешка го знаех още на 9 юни, след като се разбра, че няма отказ в техниката. Но Вие тогава твърдяхте друго, а и няма гаранция, че сега „палачинката е обърната“, заради медийния и обществен натиск, но до края на следствието може пак пилотът да е виновен. Имената на щурманите изобщо не са необходими, защото и те не са виновни или по-скоро също са с по-малка вина, но може би точно с тях ще си "измиете ръцете“ в хода на следствието“, посочва съпругата на майор Терзиев.

„Както дадохте орден на майор Терзиев на церемонията (звучи по-скоро като за изчистване на имиджа на МО и ВВС, отколкото за почести), може да поискате и рапорта за уволнение на ген. Русев - защо е дал съгласието си и е положил подписа си за провеждане на тези стрелби, при положение, че осигурява по 12 часа нальот на пилотите и не осигурява подготовка на подчинените си, а ги изпраща на гибел“, допълва тя. 

Припомняме, че военният министър Георги Панайотов вчера коментира темата, като заяви, че за него и военна полиция заключението по разследването не е пилотска грешка, макар то да продължава все още. Той отбеляза, че следствието ще установи защо не е било прекратено учението, след като мишената е започнала да пада по-бързо и под определената височина. По думите му в тази ситуация учението е можело да бъде прекратена и от пилота, и от неговия командващ.

Министърът отговори и на публикациите от преди няколко дни на съпругата на пилота, която го обвини, че „празни приказки, на които никой не вярва“, като заяви, че това не е така. Според него разчитането на данните от „черната кутия“ за последните 13 секунди от полета на Терзиев ще дадат яснота какво точно се е случило.

Попова обаче смята, че нямат никакво значение нито последните 13 секунди от полета на майор Терзиев, нито височината на пускане на мишената и елиминирането ѝ. „Забравете за последните 13 сек. и последните думи на пилота (всъщност почти сигурно е, че това не са последните думи, ако секундите са 13), а извадете предпоследните 13 сек., те са напълно достатъчни за истината и не са необходими черни кутии, кабели, Украйна и т.н.“, посочва тя. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама