Коя е идеалната храна в летните жеги?

13:00, 17 юли 22 / Любопитно 25 6394 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Супата е идеално ястие, когато живакът навън скочи над 30 градуса по Целзий. За уникалните свойства на това ястие, които го правят незаменимо в жегата, разказа в интервю за радио „Sputnik“ диетологът Маргарита Арзуманян.

В горещината изпотяването се увеличава значително, като по този начин тялото ни поддържа топлинно равновесие. Заедно с водата, тялото ни напускат съдържащи азот вещества, минерални соли, микроелементи и витамини, които са част от потта, обясни Арзуманян.

В жегите не утолявайте жаждата си с бира

Супата е най-добрият начин да компенсирате тези загуби, каза тя. „Важно е менюто в горещото време да съдържа оптималното количество пълноценни протеини, водоразтворими витамини, минерали и по-малко наситени мазнини. От тази гледна точка лесно смилаемите леки супи са отличен избор“, съветва диетологът.

Тя отбеляза, че супите могат да се консумират топли или горещи. В жегата те ще стимулират изпотяването, което има охлаждащ ефект. И все пак ако сте в заведение, е по-добре да предпочетете супи от зеленчуци като тези от спанак, коприва, киселец или гаспачо, които се консумират студени. В този случай температурата на ястието трябва да бъде стайна, но избягвайте прекалено студените храни и напитки, пише БГНЕС.

Храни, които не бива да ядем горещи

Усвояването на студени храни и напитки изисква от тялото да повиши температурата си, така че след това може да ви стане още по-горещо“, обясни Маргарита Арзуманян.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама