Сагата продължава: Съд разреши строежа на „Златен век“

15:30, 28 юни 21 25 3686 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Строежът на небостъргача „Златен век“ продължава. Административният съд - София град спря издаването на заповед от страна на шефа на ДНСК Влади Калинов, която целеше прекратяването му. Определението на съда е взето в петък и може да бъде обжалвано пред ВАС в 7-дневен срок.

Съдът посочва, че „последващо и евентуално незаконосъобразно спиране на строежа ще причини значителни и труднопоправими вреди за дружеството“.

Разгледана от него справка за финансови вреди, настъпили във времето от 15 април 2019 г. до 15 май 2021 г. заради спирането на строежа, сочи, че те са за 4 939 662 лева. Наред с това неустойките към клиентите му при удължаване на срока на строителството са за 2 567 024 лева, а пропуснатите ползи от непродадени имоти, поради отказали се клиенти след издаване на заповедта са за 10 748 165.97 лв., сочат данните на дружеството, цитирани от „Медияпул“.

В момента от сградата са построени 17 от 34 етажа.

„Артекс“ се закани да съди България в Страсбург

Защо ДНСК искаше спиране?

Преди броени дни шефът на ДНСК Влади Калинов обяви, че ще издаде заповед за спиране строежа на небостъргача. Мотивът за това бе, че строителното разрешение на „Артекс“ е изтекло. Калинов обясни, че строителната площадка е била открита на 11 януари 2010 г., а разрешението е издадено през 2007 г. и е било презаверявяно през 2012 г. Той пресметна, че разрешителното е изтекло през януари 2020 г. Шефът на ДНСК обясни още, че към настоящия момент от фирмата трябва да премахнат един етаж, който е изграден, след изтичане на разрешителното.

По думите му „Артекс“ може да започне процедура за ново разрешително за строеж. Калинов добави още, че през годините „Артекс“ е получавала подкрепата на държавата чрез промени в законодателството в полза на строителната фирма. Столичната община също е подкрепяла компанията.

Решението на ДНСК за издаване на заповед за спиране на строежа бе взето на фона на протести на служители на строителната фирма пред МРРБ, а в последствие и от ДНСК.

Спира строителството на „Златен век“

„Артекс“: Ще се борим до край за справедливост

Винаги сме вярвали във върховенството на закона и знаем, че всичко с разрешителното за строеж и документацията на „Златен век“ е изрядно, защото за нас това е основополагаща ценност в бизнеса! Ще се борим докрай за справедливост!", заявиха на свой ред от „Артекс“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама