Колко струва сертификат за ваксинация на черния пазар?

17:43, 28 юни 21 25 4053 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

300 лв. струва сертификат за ваксинация от черния пазар. Цените паднаха, евтино е, не е трудно и е по-изгодно. Не е невъзможно да платиш на някого, който да ти даде документ, че си набоцкан, коментира пред Дарик радио доц. Атанас Мангъров.

Интересни са основанията, на които се издават тези сертификати - за преболедувал се счита човек, който в рамките на изминалите шест месеца е имал положителен тест и е бил поставен под карантина. Но в медицината като доказателство за това, че някой е преболедувал нещо се използва дали той има или няма антитела срещу съответното заболяване - тук този въпрос изобщо не се взема предвид. За да кажем, че някой е преболедувал от COVID, той трябва да има антитела. Това не се взема предвид и не фигурира в сертификата", заяви доц. Мангъров.

Кунчев за новия Covid вариант: Правим се на тарикати, ще се ударим в стената

Като доказателство, че човек е защитен и може да получи този сертификат, се използва само фактът, че е ваксиниран, но не всяка ваксина предизвиква имунен отговор и това, че си ваксиниран, не означава, че си защитен. При нормални обстоятелства би трябвало сертификат да получават само хората, които след имунизация имат доказано антитела", посочи още той.

По думите му преболедувалите коронавирус имат дълготраен имунитет и ако сме се срещали с коронавируса по естествен път не би трябва да се разболеем отново от индийския вариант например. Според Мангъров страната ни почти е достигнала т.нар. колективен имунитет и прогнозите за нова вълна са странни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама