Изненадващо Франция отпадна от Евро 2020

08:30, 29 юни 21 / Спорт 25 3924 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейското първенство по футбол поднесе поредната изненада - световният шампион Франция напусна турнира още на 1/8-финалите. Така само в рамките на 24 часа от Евро 2020 отпаднаха Португалия (шампион от Евро 2016), Хърватия (финалист на Мондиал 2018) и Франция (световен шампион от 2018 г. и финалист на Евро 2016).

Италия и Дания се класираха за четвъртфиналите на Евро 2020

Французите бяха елиминирани от Швейцария след изпълнения на дузпи, но могат да съжаляват, че не спечелиха още в редовното време. Двата тима завършиха наравно 3:3 в редовното време и продълженията, а при наказателните удари големият грешник за Франция бе Килиан Мбапе.

В четвъртфиналите Швейцария ще се сблъска с Испания. По-рано днес „Ла Роха“ също участва в зрелищен мач, побеждавайки Хърватия с 5:3 на „Паркен“ в Копенхаген.

На „Арена Национала“ в Букурещ (Румъния) швейцарците поведоха след четвърт час игра с попадение на Харис Сеферович. В 55' „кръстоносците“ имаха отлична възможност да удвоят аванса си, но Рикардо Родригес изпълни слабо дузпа и вратарят Юго Лорис спаси. Франция изравни в 57' чрез Карим Бензема, а само две минути по-късно отново той даде преднина на „петлите“. В 75' Пол Погба покачи на 3:1 със страхотно изпълнение от дистанция. Точно когато световните шампиони се виждаха победители, Швейцария се добра до продължения с голове на Сеферович в 81' и на влезлия като резерва Марио Гавранович в 90'.

Зрелищни сблъсъци на 1/8-финалите на Евро 2020

В продълженията двата тима не си отбелязаха попадение и спорът се реши с дузпи. При тях единственият пропуск направи суперзвездата на французите Килиан Мбапе, чийто удар бе отразен от вратаря Ян Зомер. Преди това Марио Гавранович, Фабиан Шер, Мануел Аканджи, Рубен Варгас и Адмир Мехмеди бяха точни за швейцарците, а за тима на Дидие Дешан от бялата точка не сбъркаха Пол Погба, Оливие Жиру, Маркус Тюрам и Преснел Кимпембе.

Правилото за гол на чужд терен отпада от следващия сезон

По-късно Килиан Мбапе се извини на привържениците в своя профил в Instagram. „Много е трудно да обърнеш страницата. Неизмерима е тъгата след това отпадане, не успяхме да постигнем своите цели. Извинявам се за тази дузпа. Исках да помогна на отбора, но не се получи. Ще бъде трудно да заспя, но, за съжаление, обичам възходите и паденията в този спорт. Знам, че феновете сте разочаровани, но искам да ви благодаря за подкрепата и за това, че винаги вярвахте в нас. Най-важното е да станем по-силни за предстоящите изпитания. Поздравления и успех на Швейцария“, написа Мбапе, цитиран от БГНЕС.

Швейцария намира място сред осемте най-добри на голямо първенство за първи път от 1954 г., когато стига до четвъртфиналите в мондиала, на който страната е домакин. Тогава „кръстоносците“ отпадат след поражение с 5:7 от Австрия. До днес последният случай, в който Франция не се класира за четвъртфиналите на световен или европейски шампионат през 2010 г., когато отпадна още в груповата фаза на мондиала в Южна Африка, предаде bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама