Проверка в БЕХ заради газовата връзка с Гърция

14:21, 29 юни 21 25 3468 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ДАНС от миналата седмица извършва проверки в „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), потвърди пред „Медияпул“ шефът на дружеството Валентин Николов.

Той обясни, че проверките са два типа. Едната е във връзка със сигнала на лидера на АБВ Румен Петков за това, че от договора за строежа на газовата връзка между България и Гърция са извадени две съоръжения, но това не е отразено в намаление на крайната цена по контракта с гръцката „Авакс“. Сигналът бе внесен в МВР и още тогава вътрешният министър Бойко Рашков нареди той да бъде проверен.

Дни по-късно от проектната компания „Ай Си Джи Би“, в която акционери са БЕХ и италиано-гърцката „Посейдон“, обясниха, че двете съоръжение са отпаднали поради липса на необходимост, а тяхната стойност ще бъде приспадната от плащанията към изпълнителя, които стават само на база верифицирани разходи, одобрени и от Европейската комисия и от Европейската инвестиционна банка, които финансират реализацията на проекта.

Не е имало нахлуване в сградата на БЕХ. Предоставили сме всичката изискана от ДАНС информация и документация“, каза Николов. Той допълни, че отделно се извършва и рутинна проверка за сигурността на служебната информация, която се съхранява в холдинга.

По-късно от БЕХ изпратиха и официална позиция, в която се посочва, че проверката е рутинна, а не извънредна или по сигнал.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама