План: Приемаме еврото без преходен период от 1 януари 2024 г.

17:40, 30 юни 21 / Общество 25 3565 Шрифт:
Василена Йорданова

От началото на 2024 г. България приема еврото без преходен период, като левът ще остане законно платежно средство за месец. Това се посочва в приетия днес проект на Национален план за въвеждане на еврото в Република България, съобщават от Министерството на финансите и БНБ.

Подготовката за присъединяването на България към еврозоната е при целева дата 1 януари 2024 година. Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемане на единната валута ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева, съобщава bTV.

След въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

Проектът беше приет днес от Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, който е със съпредседатели управителят на Българската народна банка Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев. 

Проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет. Конкретните задачи, които трябва да се извършат в процеса на подготовка за членство в еврозоната, с конкретните срокове и отговорни за изпълнението институции ще бъдат детайлно разписани допълнително в План за действие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама