Коронавирусът у нас: В сила е нов сертификат

08:01, 01 юли 21 25 4475 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От днес влиза в сила така нареченият „COVID сертификат“. Здравният пропуск, който ще бъде в хартиен или дигитален формат, представлява QR код, който може да бъде проверяван от превозвачи по въздух, суша и вода.

Съдържа име и дата на раждане, но преди всичко данни за ваксинация - вид на инжекцията, брой поставени дози и дата на ваксиниране. Или пък дата и тип на направен тест и резултатът от него.

Сертификатът е валиден за пътуване между 33 европейски държави - 27-те от Европейския съюз и Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария. В някои европейски държави като Франция вече действа национален COVID сертификат, но властите съветват да се използва новият „европейски формат“. Той позволява посещения на спортни и културни събития с повече от хиляда души.

Нови правила за влизане в страната

От днес е в сила и нов режим за влизане на чужденци в България. Държавите ще бъдат разделени в червена, оранжева и зелена в зависимост от развитието на пандемията в тях. Решение в коя зона ще попадат страните ще се взема на базата на броя на заболелите и процент на положителните тестове в тях.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 78 нови случая на коронавирус при 13 480 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 0.58% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Най-много нови случаи има в София - 29. В 9 области у нас няма нито един нов сучай на Covid-19 - Благоевград, Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Силистра, Смолян и Търговище.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 421 829Броят на активните случаи спада и към момента те вече са 9 111. Продължава да намалява и броят на настанените в болница - 1 481, от които 179 са в интензивно отделение. Общо 13 444 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус. 

Броят на излекуваните през последното денонощие е 188 души, така общият им брой достига 394 657. 

Жертвите на болестта у нас са 18 061, 12 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 1 761 277 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 13 027 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са вече 805 473.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама