Над 4,3 млн. лв. субсидии взеха партиите след изборите

18:30, 01 юли 21 / Новият парламент 25 3574 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Общо 4 379 428 лв. субсидии са взели партиите от последните избори на 4 април до 30 юни. Това показва справка на Министерството на правосъдието.

Логично най-много пари са получили от коалицията ГЕРБ-СДС, които бяха първи на миналия вот - 1 615 742 лв. От тях 1 572 656 лв са отишли за партията на бившия вече премиер Бойко Борисов, а 43 086 лв. за партията на Румен Христов. 

Слави с по-малко пари от някои извънпарламентарни партии

Интересно е обаче, че партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, на която избирателите отредиха второто място, е получила 136 223 лв. Това е доста по-малко от сумите, които са взели някои от извънпарламентарни формации, които не преминаха 4-процентовата бариера на гласоподавателите. Това са ВМРО на Красимир Каракачанов (224 574 лв.), „Българско национално обединение“ (182 297 лв.) на бизнесмена Васил Божков и „Възраждане“ (151 242 лв.) на Костадин Костадинов. 

Припомняме, че след изборите лидерът на „Има такъв народ“ заяви, че ще върне част от парите. Причината - от партията взеха решение да вземат само 1 лев на получен глас субсидия от държавата, а не 8 лв. както бе гласувано от 44-ото Народно събрание. 

7,6 млн. лв. субсидия за ГЕРБ и 3,2 млн. за БСП през миналата година

БСП с втора по големина сума, нищо, че са трети в парламента

БСП за България обаче са взели втората по-големина сума, нищо, че за първи път на тези избори те бяха на трето място в парламента - 926 089 лв. От тези пари 894 089 лв. са отишли за БСП, а коалиционните им партньори - „Комунистическа партия на България“, „Нова зора“, Политически клуб „Екогласност“ и Политически клуб „Тракия“ са прибрали по 8 000 лв. 

ДПС, като четвърта политическа сила, е получило 648 656 лв. субсидия. А „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ са взели съответно по 215 936 лв.

Макар в обединението на демократите да участват три партии, парите са отишли само при „Демократи за силна България“. За разлика от тях, Мая Манолова е раздала парите на останалите си партньори, без да взима своя дял. Най-много - 135 166 лв. са отишли за „Единна народна партия“ на Мария Капон, която в 45-ия парламент бе едно от остриетата на коалицията. 41 590 лв. пък е получила „Движение 21“ на Татяна Дончева, а 20 795 лв. са отишли за  „Движение България на гражданите“.

Най-малка субсидия е получила партията на Цветан Цветанов Републиканци за България, която събра 1,31% гласове. 

Кой остана извън парламента, но ще получава субсидия?

Припомняме, че партиите, имащи право на субсидия от по 8 лв. на глас, трябваше да съберат над 1% от вота на избирателите. Веселин Марешки и Валери Симеонов се разминаха с паричната подкрепа, тъй като тя не се отпуска за коалиции.

„Нито е правилно, нито е морално да взимате по 8 лева на глас“

След като информацията бе оповестена от Министерството на правосъдието, Слави Трифонов се захвана да чете морал на останалите политици. „Има такъв народ“ получи субсидия в размер на 136 223 лв. Тоест по 1 лев на глас, защото така е правилно и така е морално.

Всички останали партии обаче смятат, че това нито е правилно, нито е морално. Всички те са прибрали субсидия от по 8 лева на глас. Защото им е супер“, написа той в своя Facebook.

Той припомни, че в 45-ото Народно събрание беше гласувано субсидията да стане 1 лев на получен глас. Тогава изцяло за гласуваха само депутатите на Има такъв народ. Заради всички останали партии субсидията остана 8 лева на глас. Защото така им харесва. А какво ви харесва на вас - преценете сами, заключи Слави Трифонов.

Манолова и „Изправи се.БГ“ върнали 100 хил. лв. партийна субсидия

Примера на „Има такъв народ“ последваха и гражданската платформа „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, част от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Те също заявиха, че са върнали разликата между 8 лв. и 1 лв. на глас от субсидията, която се полага по закон за периода от 4 април до 30 юни. Става въпрос за 100 хил. лв. партийна субсидия. Това е делът на народните представители в 45-тия парламент от „Изправи се.БГ“, в това число и на Мая Манолова като народен представител, съобщиха от пресцентъра на гражданската платформа.

В 45-тия парламент„Изправи се! Мутри вън!“ подкрепиха предложението на „Има такъв народ“ партийната субсидия да бъде намалена от 8 лв. на 1 лв. на глас.

Другите политически формации все още не са коментирали взетите от тях пари.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама