82-годишна жена ще лети в Космоса с Джеф Безос

08:45, 02 юли 21 / Любопитно 25 3876 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Пилотът Уоли Фънк, която е на 82 години, ще се присъедини към Джеф Безос този месец в първия космически полет на „Blue Origin“, съобщиха от компанията. С тях на борда на кораба „New Shepard“ ще бъдат и братът на Безос - Марк, както и спечелилият търга, чието име все още не е обявено.

Пътуването е закъсняло с 60 години за Фънк

Тя е една от 13-те жени от групата „Меркурий“, които са обучени да летят в Космоса през 60-те години на миналия век. Те обаче не са били прието в отряда на астронавтите заради пола си. На 20 юли тя ще стане най-възрастният човек, който някога е политал в Космоса. 

След като излетят от пустинята в Западен Тексас, пътуването ще продължи 10 минути, четири от които пътниците ще прекарат над линията на Карман, която маркира граница между земната атмосфера и космоса.

Първият полет на „Blue Origin“ с екипаж идва в контекста на остра конкуренция в областта на частното изследване на Космоса - със „SpaceX“ на Илон Мъск и „Virgin Galactic“, основана от британския милиардер Ричард Брансън, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама