Изчегъртаха ли „Хемус“?

13:43, 02 юли 21 / Новият парламент 25 4796 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

„Правителството на Радев изчегърта „Хемус“. Тази теза обикаля Facebook профилите на представители на ГЕРБ през последните няколко дни. Темата бе подхваната от бившия регионален министър Николай Нанков, след като стана ясно, че служебното правителство е взело решение да пренасочи част от вече заделените средства за строителството.

Кабинетът обяви, че тази година ще даде около 81 млн. лв. за магистралата. Останалите заделени средства в МРРБ обаче ще бъдат пренасочени към приоритетни дейности за справяне с пандемията. Но в съобщението на правителствената служба категорично се посочва, че през следващите години доизграждането на аутобана ще продължи по план, като средствата ще бъдат осигурени с тригодишната бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г.

Започва нов голям ремонт на магистрала „Хемус“

Разбира се, това решение веднага бе атакувано от ГЕРБ, които по време на 12-годишното си управление не спряха да се хвалят със строежа на пътища и магистрали. Николай Нанков обвини служебното правителство, че не може да изкара „свежи пари“ и затова взима „готови“, осигурени от кабинета „Борисов 3“. „Правителството не може да намери средства за така важните дейности за битка с последиците от пандемията. А ние го правехме! Работехме. Не пипахме вече заделеното“, възмути се бившият регионален министър.

Според ГЕРБ всичко това означава, че строителството на „Хемус“ ще спре. „Край! Колкото и да замазват и лъжат, че строителството на аутобана няма да спира, служебните министри на Румен Радев направиха точно това! Изчегъртаха и аутобана на Северна България“, гневи се още Нанков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори отиде на новата отсечка край пътен възел „Белокопитово“, където десетки хора протестираха срещу спирането на парите за строеж на магистралата. Там той се зарече: „Бием ли на изборите - първата ни работа е да върнем парите за „Хемус“.

„1,350 млрд. лв. бяхме заделили в БНБ. Всичко беше предплатено, строежът беше необратим. И като класически комунисти, хората на Радев взеха и ще харчат чужди пари. Да не стане само така, че хем да няма „Хемус“, хем никой да не усети пренасочения ресурс. Толкова ги е обзела злобата в служебния предизборен щаб на Радев, че напук бавят пускането на чисто новата отсечка между „Белокопитово“ и „Буховци“. Защото ще трябва да признаят, че ние сме го построили“, гневи се и Борисов.

„Няма как да спрем строителство, което не е започнало“

Регионалният министър Виолета Комитова обаче е категорична, че никой не цели да спре строителството на „Хемус“. „Важно е обаче кой би могъл да го направи. Могат да го спрат фирмите, които могат да кажат на работниците си, че нямат пари за заплати. Това ще бъде лъжа, защото имат много пари, но е възможно този процес да се случи по други причини. Искам да кажа на работниците, че фирмите имат пари“, заяви тя пред Нова телевизия.

Регионалният министър подчерта, че никой няма интерес да спре изграждането на магистралата и изрази учудване, че темата се повдига в този момент. Тя заяви, че  АМ „Хемус“, без значение от цената, трябва да се завърши, защото е важна за Северна България и целия народ. „Ако остане незавършена, ще ни излезе пет пъти по-скъпо“, категорична бе министър Комитова.

Съветникът на министъра арх. Иван Шишков също защити тезата, че строителството не може да бъде спряно. „Защото не можеш да спреш нещо, което не е започнало“, посочи той пред БСТВ. Той обясни, че магистралата не е планирана цялостно – за определени места няма одобрени проекти, няма издадени разрешителни за строеж и не е извършено отчуждаване на земите. Платени са само авансово големи суми пари.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:27, 02 окт 21

Взеха готовите пари и ги изхарчиха

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама