Пламен Георгиев не знаел нищо за „Ало, Ваньо“

10:17, 03 юли 21 25 4083 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият прокурор и председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев опроверга твърденията, че е водил разследването по аферата „Ало, Ваньо“.

Това се случва 10 години след публикуването на записите, които показаха как тогавашният премиер Бойко Борисов нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверка срещу пивоварната „Леденика“ на бизнесмена Михаил Михов, известен и като Мишо Бирата.

В предаването „Евродикоф“, в което се включи онлайн от Валенсия, където изпълнява длъжността генерален консул, Георгиев заяви, че никога не е знаел за този запис и няма нищо общо с проверката на истинността му. Включването му става седмица, след като в същото предаване вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че по темата предстоят разпити на Бойко Борисов и Георгиев.

Рашков вика Борисов на разпит

Георгиев каза, че е участвал в разследване за корупция в митниците, но в разследването не е протичал разговор във връзка с лицето Мишо Бирата и бившия премиер, не знае дали това е специално разузнавателно средство или частен запис и е научил за него след приключване на разследването. Прокурорът по този сигнал е бил Иван Тасков и именно към него трябвало да бъдат насочвани въпросите.

Ако такъв разговор е имало, защо някой го е скрил от мен, такъв разговор не ми е бил докладван, или е бил укрит от мен, или е бил част от телефоните, които ние не сме слушали“, каза днес Георгиев. От обясненията му обаче не се разбра защо след като записът е изтекъл в медиите, той не се е поинтересувал каква е причината да бъде държан в неведение за него, пише „Дневник“.

„Този разговор няма нищо общо с моето разследване, около година по-късно възниква този разговор в медиите, образува се нова проверка и започва разследване автентичен ли е и има ли монтажи. Учудвам се защо журналистите не са подирили информация“, каза той. Добави, че знае, че са правени големи експертизи, но няма нищо общо с тази проверка и не знае защо се свързва неговото име с него.

Георгиев заяви, че започва серия съдебни дела срещу разпространители на неверни твърдения срещу него. Първото ще е срещу кандидат- депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев, свързал името на Георгиев с прекратяването на разследването за „Мишо Бирата“.

Георгиев пак се отрече от терасата си

Георгиев се отрече и от терасата си с аргумента, че „може да я има в нотариалния ми акт, но това не я прави моя“.  Терасата стана повод той да подаде оставка от КПНКОНПИ.

Борисов: Поставих ултиматум на Георгиев да събори терасата

„Под страшен медиен натиск се направиха едни внушения, които нямат абсолютно никаква връзка с истината. Апартаментът с въпросната тераса е изграден преди получаване на акт 16 - още през 2007 г. Десет години по-късно аз закупувам този апартамент. Не съм забил и един пирон на тази тераса. Тоест този апартамент е закупен във вида, в който е“, твърди бившият шеф на КПКОНПИ, цитиран от „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама